Dotrix

De 3 beste cameralenzen: met welke parameters moet je rekening houden?

Sta je op het punt een cameralens te kopen? Dan zal je met verschillende factoren rekening moeten houden. Eerst en vooral zal je je de vraag moeten stellen welke lens geschikt is voor jou camera. Waarvoor ga je de lens gebruiken in de toekomst? En wil je slechts één lens gebruiken of ga je in de toekomst een aanvullend objectief aanschaffen? Er zijn dus wel een heel gamma keuzes te maken. Het is geen sinecure om door de bomen het bos te zien. Volgende 4 praktische tips helpen je hierbij een handje.

Meer info
Premium keuze
Canon
€129,00
Meer info

Tip 1: Check eerst je camera

Elk fotoapparaat is uniek in zijn soort. Dit wil onder meer zeggen dat niet elke cameralens of objectief op het toestel past. Veel hangt af welk soort camera je hebt. Niet voor elke camera zijn er immers geschikte objectieven beschikbaar. Nochtans zijn er voldoende variaties voor handen, ongeacht het fototoestel modeltype.

Elk merk van camera heeft een bevestigingssysteem voor de lens dat uniek is. Dit is trouwens de hoofdreden dat je niet zomaar in het wilde weg een objectief kan kopen voor je toesteltype. De kans is vrij reëel dat de aangekochte lens er niet op past.

Tip 2: De zoom en de millimeters

Wanneer je een losse cameralens aanschaft, dan wordt een indicatie zoals bijvoorbeeld 11 x zoom niet vermeld. Wel wordt het bereik in millimeters aangeduid. Bijvoorbeeld 18 – 200 mm op de cameralens. Dit betekent dat je een 11 x zoom hebt.

Voor dat je een fotowinkel binnenstapt om een lens te kopen, speelt het zoombereik een belangrijke rol. Meer zoom is immers niet altijd beter. Het is dus zaak als je een spiegelreflexcamera of systeemcamera aanschaft van een ander merk dan je fototoestel, dat dan er een grote kans bestaat dat de lenzen niet op het nieuwe apparaat compatibel zijn.

Toch bestaat de mogelijkheid om je oudere cameralenzen te herbruiken dankzij een zogenaamde lensadapter. Dat is een tussenstuk tussen het toestel en de lens.

Tip 3: Kiezen tussen een alleskunner of een specialist zonder zoom

De cameralens die vaak standaard meegeleverd wordt met een spiegelreflexcamera is vaak een standaardzoomlens met 3 x zoom. Deze zogenaamde ‘kitlens’ functioneert behoorlijk goed voor de meeste specifieke fotografieniches, uitgezonderd voor dieren- en sportfotografie.

Als je een lens koopt, zal je op voorhand moeten beslissen of je gaat voor een specialist zonder zoom of een alleskunner met zoomlens. De meest populaire en goedkoopste lens is de 500 mm cameralens.

De meest verkochte zoomlens die over de toonbank gaat is de all round lens met de 10 x zoom.

Tip 4: Een lichtsterke lens of net niet

Wanneer je de beste foto’s bij weinig licht wil maken, dan opteer je best voor een lichtsterke cameralens. Het grote voordeel is dat je foto’s kan maken waarbij je onderwerp haarscherp is en de achtergrond onscherp. In het vakjargon ook bekend als Bokeh.

Zo een (kleine) scherpdiepte is vaak veel fraaier dan wanneer alles scherp wordt getoond. Spijtig genoeg zijn lichtsterk lenzen aan de dure kant. Vooral de lichtsterke zoomlenzen kosten over het algemeen stukken van mensen.

Deze 3 beste cameralenzen zijn heel populair en staan hoog op de buckinglist van heel veel fotoliefhebbers:

1. Canon EF 50mm f/1.8 STM

De EF 50mm f/1.8 STM van Canon is een zogenaamde prime cameralens. Vrij vertaald is dit een cameralens met een vast brandpuntsafstand zonder dat je kan inzoomen en wordt meestal ingezet voor product- en portretfotografie. Deze lens heeft een brandpuntsafstand van 50 mm.

Door de band genomen hebben prime lenzen een hoog (maximaal) diafragma wat betekent dat je haarscherpe foto’s maakt met relatief weinig lichtinval. Een klein minpuntje. Er is geen beeldstabilisatie voorzien. Dankzij het maximale diafragma wekt het ook uitstekend binnenshuis en ’s avonds.

Voor de goede orde: het is minder geschikt voor dieren- en sportfotografie. Deze camera is alleen maar compatibel met Canon spiegelreflex camera’s. De lens is een lichtgewicht en weegt slechts 159 gram.

Pluspunten
 • Ideaal voor product- en portretfotografie. Door het hoge maximale diafragma laat de lens veel licht door
 • De camera maakt heel weinig geluid wanneer je videoproducties maakt dankzij de innoverende SMT techniek
 • Vederlicht en weegt slechts 159 gram
Minpunten
 • Met de macrolens is het onmogelijk te vergroten en is bijgevolg minder geschikt voor dieren- en sportfotografie

Technische specificaties in een notendop

Merk  Canon
Type lens  Prime lens
Brandpuntsafstand maximaal  35 – 70 mm
Diafragma maximaal  f/1.8 – 1.8
Beeldstabilisatie aanwezig  nee
Waterdicht voor spatten  nee
Kleur van de lens  zwart
Gewicht van de lens  159 gram
Diameter van de filter  49 mm

 

2. Nikon AF-S DX Nikkor 35mm

De groothoeklens AF-S DX Nikkor 35mm van Nikon bewijst zijn meerwaarde voor straat-, portret- en avondfotografie. Het vastleggen van meer details met deze groothoeklens in één beeldopname is een grote troefkaart. Het diafragma, maximaal tot f1.8, maakt dat je in staat bent te fotograferen zonder dat er veel licht ter beschikking staat.

Het objectief is compatibel op spiegelreflexcamera’s met een APS-C-vatting. De cameralens is niet geschikt voor dieren- en sportfotografie. Om de eenvoudige reden dat je niet kan in- en uitzoomen. Een zonnekap met bajonetvatting wordt standaard meegeleverd.

Dit objectief wordt door insiders ook omschreven als een lichtsterke lens en past bij alle Nikon spiegelreflexcamera’s.

Pluspunten
 • Dankzij de groothoek zie je meer op beeld
 • Het hoog maximaal diafragma zorgt voor meer kwaliteit bij minder licht
 • Compatibel voor alle spiegelreflexcamera’s van Nikon
Minpunten
 • Geen mogelijkheid om in- en uit te zoomen
 • Beeldstabilisatie ontbreekt op dit objectief

Technische specificaties in een notendop

Merk  Nikon
Type lens  Prime lens
Brandpuntsafstand  35 – 35 mm
Diafragma maximaal  f/1.8 – 1.8
Beeldstabilisatie aanwezig  nee
Waterdicht voor spatten  nee
Kleur van de lens  zwart
Gewicht van de lens  200 gram
Diameter van de filter 52mm

 

3. Nikon AF-S DX Nikkor 18-300mm

Wie naarstig op zoek is naar een zoomlens voor all-round fotografie, vindt met de AF-S DX Nikkor 18300mm van Nikon zijn gading. In feite wil dit zeggen dat dit objectief voor diverse situaties kan functioneren zonder dat je je geroepen voelt om van lens te veranderen en wordt multifunctioneel gebruikt. Zowel voor macro of als telelens.

Deze lens biedt de mogelijkheid om 16,7x in te zoomen. Het objectief heeft een brandpuntsafstand die variabel is van 24-70 mm. Een klein minpuntje is wel dat de DX Nikkor 18300mm geen beeldstabilisatie heeft. Het gewicht van deze lens bedraagt 550 gram wat vrij licht is voor een objectief dat ook werkt als telelens. De lens functioneert alleen maar bij Nikon spiegelreflexcamera’s.

Pluspunten
 • Het gewicht (550 gram) ligt aan de lage kant
 • Werkt multifunctioneel, zowel als telelens en macro objectief
 • Met deze lens creëer je een realistisch beeld zonder dat er vervorming optreedt
Minpunten
 • Voor onbewogen beeld staat geen beeldstabilisatie ter beschikking
 • Een stille scherpstelmotor is niet voorzien

Technische specificaties in een notendop

Merk  Nikon
Type lens  zoomlens
Full frame geschikt  nee
Stille scherpstelmotor ter beschikking  nee
Brandpuntsafstand maximaal  18 – 300 mm
Diafragma maximaal  f/3.5 – 6.3
Beeldstabilisatie aanwezig  nee
Waterdicht voor spatten  nee
Stofbestendig  ja
Kleur van de lens  zwart
Gewicht van de lens  823 gram
Diameter van de filter  67 mm