De 3 beste statieven: de ideale oplossing voor stabiele beelden

De 3 beste statieven: de ideale oplossing voor stabiele beelden

Een statief is een superbelangrijk hulpmiddel bij fotografie of video. Het schakelt de bewegingsscherpte uit die jij als fotograaf of videomaker aan je beeldmateriaal kunt meegeven. Eenvoudigweg omdat je de camera niet lang kan stil houden. Niet alle statieven zijn echter even geschikt in bepaalde situaties. Maar waar moet je nu opletten als je een statief wil aanschaffen. Een klein overzicht.

Beste prijs-kwaliteit
Velbon
€31,95
Meer info

De degelijkheid en stabiliteit van de statieven

Een stabiel en degelijk statief is niets meer en niets minder dan een voetstuk dat niet vlug omvalt en tegen een stootje kan. Dit is van belang in elke situatie. Vergeet daarbij de wind als grootste stoorzender niet of de aanwezigheid van een dier zoals een hond.

beste statievenHoe groot is het belastbaar gewicht

Check altijd wat het maximale belastbare gewicht van de staander is. Kijk vooral naar de zwaarste combinatie die je kunt maken. Hiermee wordt de telelens, de externe flitser en uiteraard je soort camera mee bedoeld.

Wanneer je toekomstgericht nog enkele zwaardere lenzen wil kopen, zal je bij de aanschaf van een statief dit op voorhand in overweging moeten nemen. In deze koopgids om je te helpen de beste statieven te kopen houden we daar natuurlijk ook rekening mee – maar je gezond verstand gebruiken blijft natuurlijk ook cruciaal bij het kiezen van een goed statief.

Het aantal pootsegmenten

De poten van bepaalde statieven kan je in- en uitschuiven. In het vakjargon van de fotografie wordt zo een inschuifbaar onderdeel een segment genoemd. Hoe meer segmenten er aanwezig zijn, hoe makkelijker het voor de fotograaf is om mee te nemen. Elk segment moet inklapbaar en dunner zijn dan het vorige. Een goede insiderstip: ga niet voor statieven met meer dan 3 segmenten.

De rol van het aantal poten

Er is nog een superbelangrijk punt waar je moet opletten en dat is of je de poten van het voetstuk los van elkaar kan instellen. Als de poten los van elkaar bewegen, heb je de mogelijkheid om de hoogte aan te passen per poot. Dat biedt het grote voordeel dat je de statieven op een ondergrond die ongelijk is, toch nog perfect waterpas zet.

De functie van de statiefkop

De statiefkop is het onderdeel van het statief waar je het fototoestel plaatst. De statiefkop kan je bewegen en zodoende je camera richten. Een kleine waarschuwing. Er bestaan ook statieven waar de kop en de staander één geheel vormen. Dit noemt men statieven met een vaste kop. In de meeste gevallen vind je dit terug bij de spotgoedkope en minder kwalitatieve statieven terug. Het is daarom warm aanbevolen om een losse kop te kopen. Niet alleen op grond van kwaliteit, maar ook op vlak van instelmogelijkheden. Hierbij heb je de keuze uit volgende opties:

Balhoofden

Dit is een kop die je alle kanten kan uitdraaien

Drieweg koppen

Een kop met 3 hendels. Eentje voor de horizontale draaibeweging (pano), eentje voor het horizontaal handelen en één nog voor het verticaal handelen

Joystickkop

Met de hulp van een joystickhendel kan je de kop in alle richtingen bewegen

Vloeistof koppen / hydraulische koppen

Dit zijn speciale koppen om heel soepel te bewegen. Dergelijke statieven worden het meest frequent gebruikt bij het produceren van een videofilm

Schommelkoppen

Dit is een statiefsysteem dat vooral uiterst geschikt is wanneer je met zware lenzen werkt

Koppen met snelkoppelingsplaatjes

Dit systeem is het meest populair bij fotografen en videomakers. Via dit hulpmiddel kan je vliegensvlug je camera op je staander plaatsen en in in één handomdraai ook weer snel afhalen

Waaruit bestaat de materiaalkeuze

Het overgrote deel van de statieven bestaan uit carbon of aluminium. Beide materialen zijn heel duurzaam en hebben elk hun eigen voor- en nadelen:

Carbon

Carbon is een vrij licht materiaal, maar heeft het grote voordeel dat het heel sterk is. Door de stijfheid worden immers trillingen van buitenaf tot een minimum herleid. Een carbon fiber voetstuk is wel in prijs een stuk duurder.

Aluminium

Aluminium is vrij stabiel, ook al is het licht materiaal. Daarnaast zijn aluminium statieven qua prijskaartje een stuk goedkoper dan de carbon versies. Een minpunt is dat de statieven van aluminium heel gevoelig zijn voor trillingen. Kijk je naar je portemonnee, dan vormen de aluminium statieven een uitstekende oplossing.

Deze 3 beste statieven doen het uitstekend momenteel:

Hama Star 63 – Camerastatief

Heb je vaak last van onscherpe foto’s? Dan zorgt het Star 63 – Camerastatief van Hama voor de gepaste oplossing. Het beschikt over een snelkoppelingsplaat die makkelijk een camera monteert. Het statief is verder voorzien van een driewegstatiefkop, die onder verschillende hoeken verplaatst kan worden. De staander is heel stabiel met zijn 4 poten.

Het is uiterst geschikt om nachtfoto’s te maken omdat je dan gebruik maakt van een extra lange sluitertijd. Ook bij het filmen zorgt de ondersteuning voor dit statief voor heel stabiele bewegende beelden. De werkhoogte van het camerastatief: van 36,5 tot en met 106,5 centimeter.

Ikzelf gebruikte dit betaalbare maar erg goede statief bijvoorbeeld toen ik de productfoto’s voor Nasma was aan ’t maken. Veel kleine beelden die op exact dezelfde hoek dienden gemaakt te worden: met dit mooie statief geen enkel issue!

Pluspunten
 • Er is een wisselplaats voor het geval dat je van camera wil veranderen
 • Er is een waterpas geïntegreerd in de statiefkop
 • De poten hebben rubberen voetjes wat alleen maar de stabiliteit van het statief ten goede komt
Minpunten
 • Functioneert alleen maar bij lichtere camera’s

Technische specificaties in een notendop

Merk  Hama
Statieftype  Tripod
Statiefmateriaal  aluminium
Statiefkop inclusief  ja
Geschikt voor cameratype  spiegelreflexcamera
Werkhoogte maximaal  50 – 150 centimeter
Geschikt voor cameratypes  compact-, systeem- en spiegelreflexcamera
Maximale belasting  tot 1 kilogram


 

MOJOGEAR 177cm 2-in-1 Statief

MOJOGEAR 177cm 2-in-1 Statief: Driepoot & Monopod – met premium telefoonhouder

Meer info
Dit fijne statief is zowel een driepoot als monopod. Ideaal om stabiele foto’s of video’s te maken met je telefoon of camera. Voordelen Uitneembare monopod. De middenkolom van het statief is tegelijkertijd een monopod. Die kun je uitschuiven tot 165 cm. Ideaal als je flexibel wilt bewegen....
€67,99

Als je stabiele beelden wil schieten met je DSLR camera, compactcamera of met je smartphone, dan leent de MOJOGEAR 2-1-statief zich uitstekend om prachtige video’s en beelden te maken. Je hebt de mogelijkheid om het statief uit te schuiven tot 177 centimeter hoogte. Dat is meer als voldoende voor interviews met lange personen. De middenkolom van dit statief doet eveneens dienst als monopod en is uitschuifbaar tot 165 centimeter. In principe kan je de monopod multifunctioneel inzetten, zowel voor een soort drone shots te maken of als selfiestick. Het grote voordeel is dat de statiefkop draaibaar is in alle richtingen. Ook voor verticale videobeelden. Het merk Mojogear is een Nederlandse fabrikant die zich heeft gespecialiseerd in accessoires voor smartphones.

Pluspunten
 • Uitschuifbaar tot 177 centimeter hoogte.
 • Het statief is geschikt voor smart- en videocamera, DSLR en smartphone
 • Het is zowel een monopod als een driepoot
Minpunten
 • Het statief heeft geen vloeistofkop

Technische specificaties in een notendop

Merk  Mojogear
Statieftype  Tripod
Statiefmateriaal  aluminium
Statiefkop inclusief  ja
Geschikt voor cameratype  DSLR, smart- en videocamera, smartphone
Werkhoogte maximaal  177 centimeter
Maximaal belastbaar gewicht  4 kilogram


 

Velbon EX-mini Compact Statief

Deze ultracompacte EX Mini van Velbon is een foto- en videostatief van aluminium en heeft een vaste panoramakop. De maximale werkhoogte bedraagt 41,7 centimeter en de minimale werkhoogte is 19 centimeter. Het statiefje is klein en vederlicht. Je kan het dus overal meenemen en in je tas stoppen. De bedieningsarm van de panoramakop biedt de mogelijkheid om vloeiende en rustige vlogbewegingen te maken wanneer je filmt. Het gewicht van de Velkbon EX Mini weegt slechts 467 gram. Via de verticale en horizontale verstelmogelijkheid van de statiefkop, stel je de positie van de camera zoals je zelf wenst.

Pluspunten
 • Goede prijs / kwaliteitsverhouding
 • Heel eenvoudig in gebruik en is een lichtgewicht
 • Verstelmogelijkheid van de statiefkop
Minpunten
 • Maximale werkhoogte is slechts 41,7 centimeter

Technische specificaties in een notendop

Merk  Velbon
Statieftype  Tripod
Statiefmateriaal  aluminium
Statiefkop inclusief  ja
Geschikt voor cameratype  compactcamera, actiecamera, videocamera
Werkhoogte maximaal  tot 50 centimeter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *