Dotrix

De 3 beste vlogcamera’s met de klemtoon op kwaliteitsvolle videobeelden

De juiste keuze maken van een vlogcamera staat volledig in het teken van een hoge videokwaliteit en andere prangende vragen. Waarom wil je een vlogcamera aanschaffen? Ben je al een ervaren vlogger? Of begin je pas als vlogger? Of wil je een nieuwe betere vlogcamera kopen? Ontdek hier de 3 beste vlogcamera’s op dit ogenblik. Praktische tips en tricks helpen je de ideale vlogcamera vinden.

Meer info
Premium keuze
Canon
€339,00
Meer info
Beste prijs-kwaliteit
Canon
Meer info

De ruime keuze uit verschillende vlogcamera’s

Vloggen doe je met een action cam, fotocamera, videocamera of je smartphone. Er bestaan 3 verschillende soorten fotocamera’s waar je mee kan vloggen: compactcamera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. De meeste vloggers gebruiken een compactcamera met een opklapbaar scherm omdat ze klein en licht zijn. De voor- en nadelen van de verschillende soorten camera’s even uitgelicht:

Compactcamera

Het grote voordeel van een compactcamera is dat je uit de hand kan filmen. Het is zoals het woord zegt compact en licht. Dit biedt heel wat mogelijkheden wanneer je vaak onderweg bent of filmbeelden voor een langere tijd wil opnemen. Praktisch elke camera in pocketformaat beschikt over een automatische modus om te filmen. Dat is erg handig als je een verhaallijn zo snel mogelijk wil starten zonder dat je aan verschillende knoppen moet frunniken. Een klein minpunt is wel dat de meeste compactcamera’s geen groothoeklens bezitten.

Systeemcamera

Door de band genomen past een systeemcamera niet meteen in je binnenzak zoals dat het geval is bij een compactcamera. Nochtans staan de ‘instapcamera’s’ ervoor bekend om het makkelijk mee te nemen naar een geplande activiteit. Het grootste pluspunt van een systeemcamera is namelijk dat je een objectief kan wisselen. Binnen de wereld van systeemcamera’s is er wel een duidelijke afscheidingslijn gemaakt tussen toestellen voor beginnende vloggers en een vlogcamera voor de meer gevorderde professionele vloggers. Uiteraard hangt ook veel af van het prijskaartje dat je er aan wil besteden.

Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera tenslotte is zwaarder en een heel stuk groter. Een lichtsterke lens zorgt ervoor dat het gewicht en de grootte toeneemt. Ondanks dit ogenschijnlijke nadeel zijn er veel vloggers die de absolute voorkeur geven om te filmen met DSLR omwille van de betere beeldkwaliteit en de uitgebreide mogelijkheden om je camera in te stellen. Vanuit de hand filmen loopt weliswaar niet altijd van een leien dakje, maar gelukkig zijn er voldoende hulpmiddelen op de markt zoals statieven en gimbals om dat praktisch probleem op te lossen.

De beste vlogcamera kiezen: waar moet je op letten?

Batterijen

Wanneer je de hele dag gaat filmen, kan de batterij van je vlogcamera sneller leeglopen dan je verwacht. Een reserve batterij is daarom ook aangewezen.

Kwaliteit van het geluid

Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar de kwaliteit van het geluid is uiterst belangrijk. Zorg dat je camera over een microfoonaansluiting beschikt. Op die manier kan je dan een betere externe microfoon op je vlogcamera aansluiten. Alleen de grotere camera’s hebben dit extra accessoire.

Volgende 3 beste vlogcamera’s worden gunstig beoordeeld:

1. Canon PowerShot SX730

De PowerShot SX730 van Canon is een compactcamera die heel gebruiksvriendelijk is en beschikt over een groot zoombereik. Met de 40 x zoom kan je beelden van elk mogelijk onderwerp probleemloos binnen halen. De PowerShot SX730 is bijzonder populair bij vloggers omwille van het scherm dat kantelbaar is en vanwege de Full HD video. Afbeeldingen worden gemaakt met 20,3 megapixels.

De standaard ingebouwde beeldstabilisatie maakt dat je beelden haarscherp zijn. Wifi en Bluetooth is voorzien in de camera. Dankzij de Canon connect app verbindt de camera je met een Android- of Apple toestel. Op die manier fotografeer je op afstand en kan je je foto’s makkelijk downloaden.

Heel gebruiksvriendelijk wanneer je op reis bent. De 24 mm groothoeklens zorgt dat je prachtige beelden maakt. De full HD video’s zitten boordevol leuke details, zowel ’s nachts als overdag.

Pluspunten
 • Pocketformaat, uitstekende bondgenoot voor op reis
 • Full HD video met 60 beelden per seconde
 • Het beeldscherm is volledig kantelbaar, uitstekend om selfies te nemen
Minpunten
 • Het toestel is niet schok- en waterbestendig

Technische specificaties in een notendop

Merk  Canon
Categorie  compactcamera’s – vlogcamera’s
Modeltype  PowerShot SX730 Canon
Kleur toestel  zilver
Gewicht apparaat  663 gram
Sensor type  1/2.3 inch
Megapixels aantal  21 megapixels
Bestandsindeling  JPEG
Kaartslot geheugen  SD kaart
Voor vloggen geschikt  ja
Beschikt over een LCD scherm  ja
Viewfinder aanwezig  nee
Flitser type  automatisch ingebouwd
Diafragma maximaal  f/3.3 – 6.9
Zoom digitaal  80 digitale zoom
Wifi  ja
Bluetooth  ja
Batterij levensduur  250 foto’s
Schokbestendig  ne
Stofbestendig  nee

 

2. Canon EOS M50

De EOS M50 van Canon is een compacte systeemcamera met een strak vastomlijnd design. Haarscherpe foto’s maak je met de 21,4 megapixel sensor. Je deelt dit draadloos via Wifi, NFC en Bluetooth met je vriendenkring en familie. Videobeelden de wereld rondsturen vormt evenmin een probleem met de EOS M50.

Via het kantelbare (180 °) LCD scherm maak je heel makkelijk leuke video’s en haarscherp in 4 K dankzij de beeldstabilisatie die in het toestel is geïntegreerd. Om je afbeeldingen naar een hoger niveau te tillen, kan deze camera rekenen op de Creative Assist functietool waarmee de vlogcamera je stap per stap leert hoe je instellingen van video’s en foto’s kunt beïnvloeden met speciale effecten.

De EOS M50 is heel snel en maakt 10 foto’s per seconde. Bij 4K video film je met 25 beelden in een seconde.

Pluspunten
 • Beelden deel je draadloos via Wifi, NFC en Bluetooth
 • Speciale effecten worden gecreëerd via de Creative Assist-functie
 • Het LCD scherm is 180 ° kantelbaar
Minpunten
 • Niet water- en stofdicht

Technische specificaties in een notendop

Merk  Canon
Categorie  compactcamera’s – vlogcamera’s
Modeltype  EOS M50
Kleur toestel Zwart
Gewicht apparaat  720 gram
Megapixels aantal  24,1 megapixels
Bestandsindeling  JPEG / RAW
Sensor type  APS-C
Kaartslot geheugen  SD kaart
Voor vloggen geschikt  ja
Viewfinder  ja
Beschikt over een LCD scherm  ja – 180 ° kantelbaar
Flitser type  automatisch ingebouwd
Diafragma maximaal  f/3.5 – 6.3
Wifi  ja
Bluetooth  ja
NFC  ja
Batterij levensduur  370 foto’s
Schokbestendig  nee
Stofbestendig  nee

 

3. Olympus OM-D E-M10

De OM-D E-M10 van Olympus is zowel voor de meer doorgewinterde als beginnende fotograaf een systeemcamera met heel wat mogelijkheden. Dankzij de MicroFT sensor met 16,1 megapixels maak je scherpe kwaliteitsvolle foto’s. De vlogcamera filmt in full HD en HD ready kwaliteit.

Vooral de gebruiksvriendelijkheid van de camera valt op. Foto’s spreiden naar vrienden en naar de kennissenkring gebeurt via Wifi. De vlogcamera beschikt overigens over een kantelbaar 3 inch touchscreen. Met de beeldstabilisatie, bestaande uit 5 assen, maak je als een fluitje van een cent heel eenvoudige foto’s zonder ondersteuning van een statief en onder minder goede lichtomstandigheden.

Pluspunten
 • Beschikt over een kantelbaar scherm van 135 °
 • Foto’s deel je eenvoudig via Wifi
 • Ideale vlogcamera voor de door de wol geverfde als voor startende fotografen
Minpunten
 • Geen 4K video

Technische specificaties in een notendop

Merk  Olympus
Categorie  compactcamera’s – vlogcamera’s
Modeltype  OM-D E-M10 Olympus
Kleur toestel  zilver
Gewicht apparaat  342 gram
Megapixels aantal  16 megapixels
Bestandsindeling  JPEG / RAW
Kaartslot geheugen  SD kaart
Voor vloggen geschikt  ja
Beschikt over een LCD scherm  ja – 135 ° kantelbaar
Viewfinder aanwezig  ja
Flitser type  automatisch ingebouwd
Diafragma maximaal  f/3.5 – 4.2
Zoom digitaal  80 digitale zoom
Wifi  ja
Schokbestendig  nee
Stofbestendig  nee