Dotrix

Beste Wegwerpcamera’s: onze 3 nostalgische favorieten!

€25,69
Meer info
€18,99
Meer info

De ouderwetse klassieke wegwerpcamera is weer helemaal terug. Retro en nostalgie is in. Voornamelijk bij de jongeren is de wegwerpcamera helemaal opnieuw hip en razend populair. Het succes is te danken aan verschillende factoren. Vooral het gebruiksgemak waarmee je leuke prentjes kan schieten, maakt deze camera zo ideaal voor uiteenlopende aangelegenheden. Een huwelijk, op een festival, een feestje – eigenlijk overal! Een wegwerpcamera functioneert het beste bij spontane foto’s omdat je heel vlug en onverwacht een foto kan nemen. Ontdek hier de voordelen van een wegwerpcamera. Een toestel dat in feite nooit is weggeweest…

Een wegwerpcamera blijft leuk om te experimenteren

Eind jaren 80 – begin jaren 90 was een wegwerpcamera niet weg te slaan in het straatbeeld. Vermits we vandaag allemaal rondlopen met een smartphone, zou je verwachten dat een camera na éénmalig gebruik volledig verdwijnt. Helaas, driewerf helaas… niets is minder waar. Het blijft tegen alle verwachtingen in een trendy accessoire. Vooral tijdens een festival komt de camera nog goed van pas.

De geschiedenis van wegwerpcamera’s

De eerste wegwerpcamera’s zagen het levenslicht in 1986. Daarvoor had de firma Photo Pac een verwoede poging gedaan om zulke camera’s te introduceren en te commercialiseren, maar veel meer dan een soort kartonnen doos is men niet gekomen. Maar het definitieve startschot kwam in 1987 wanneer Kodak met een nieuwe verbeterde versie op de proppen kwam. Alras volgden andere toonaangevende wereldmerken op vlak van fotografie: Canon, Nikon en Konica. In een later stadium kwamen wegwerpcamera’s met speciale kenmerken op de markt. Denk maar aan wegwerpcamera’s met automatisch ingebouwde flitsers, panoramische wegwerpcamera’s en waterproofcamera’s.

Waarom nog wegwerpcamera’s kopen?

Het klinkt misschien vreemd maar digitaal fotograferen lijkt voor sommige mensen zo ‘banaal’ geworden, dat ze wat graag teruggrijpen naar fototoestellen die nog analoog zijn. Geef toe, fotograferen met een filmrolletje zorgt voor een bepaalde charme die digitale prenten eigenlijk niet kunnen bieden. Het blijft iets mysterieus, nostalgisch en retro hebben. Dat verklaart ook waarom Polaroid foto’s tegenwoordig eveneens terug in het middelpunt van de belangstelling staan. Wie niet teveel geld wil spenderen aan een peperdure analoog cameratoestel is beter af met wegwerpcamera’s. Zeker een onderwatercamera is vrij duur. Met een goedkope waterdichte camera voor eenmalig gebruik kan je eveneens je avonturen in zee vastleggen.

Het gebruiksgemak primeert

In grote tegenstelling met een spiegelreflexcamera, waarvoor je enige technische bagage nodig hebt, zijn wegwerpcamera’s poepsimpel in gebruik. Het merendeel van de apparaten zijn voorzien van een ingebouwde flitser en zijn vaak goed voor 27 foto’s. Voldoende foto’s voor een dagje uit.

Speciale technieken bij het gebruik van wegwerpcamera’s

Met wegwerpcamera’s kan je eveneens heel creatief mee omspringen om speciale effecten te verkrijgen. Deze bijzondere creatieve en experimentele benadering zorgt vanuit fotografisch standpunt in veel gevallen voor originele technische hoogstandjes. Enkele tricks hoe je speciale foto’s maakt met een camera voor eenmalig gebruik. Je gaat merken dat de experimenten meer dan de moeite waard zijn:

 • Met waterverf de lens besmeuren zodat je een gekleurde gloed creëert
 • De lens met water besprenkelen
 • Krassen op de lens maken
 • Heel bewust het rolletje niet doordraaien zodat je 2 foto’s over elkaar krijgt
 • De camera in de vriezer leggen
 • De camera in de zon laten liggen waardoor je een oranje warme gloed krijgt

Waar je camera kopen en foto’s laten ontwikkelen?

De meeste wegwerpcamera’s zijn te koop in ketens zoals Kruidvat, Hema en soortgelijke winkels. Wanneer je camera vol is, kan je ook bij deze ondernemingen terecht om je foto’s te laten ontwikkelen. Het ontwikkelen van foto’s kunnen qua prijs nogal uiteenlopen. Ook de duurtijd om te ontwikkelen verschilt van shop tot shop. Hou daar wel degelijk rekening mee. Het varieert tussen de 2 dagen tot enkele weken. Er zijn ook winkels die een 1 uur service aanbieden, maar vaak is de fotokwaliteit niet altijd even hoogstaand. Er bestaat de mogelijkheid om de foto’s digitaal op een cd te zetten zodat je ze meteen op sociale media deelt met je familie of kennissenkring.

Volgende 3 wegwerpcamera’s scoren het beste momenteel:

1. Kodak – Wegwerpcamera met flitser

Beschikbaar bij deze verkopers

De Kodak Funsaver is heel gemakkelijk om te gebruiken. De wegwerpcamera is voorzien van een ingebouwde geïntegreerde flitser, zodat je in de duisternis nog steeds uitstekende foto’s kunt maken. Je kan het onopvallend in je zak stoppen. Het is zelfs overweldigend als je naar de tijd van vroeger moet teruggaan. Heel veel jongeren vinden het keileuk als ze moeten wachten of de foto’s gelukt zijn of niet. Dat zorgt voor een speciale kick. Het werkt een stukje nostalgie alleen maar in de hand. De flitser doet duidelijk zijn werk in de nachtelijke uren…

Pluspunten
 • Duurzaam en heel handig in gebruik
 • Het design oogt fraai
 • Uitstekende prijs / kwaliteitsverhouding
Minpunten
 • Niets op aan te merken

Technische specificaties in een notendop

Merk  Kodak
Categorie  fotorolletjes – wegwerpcamera
Gewicht aantal  129 gram
Foto aantal 27
Flits aanwezigheid  standaard ingebouwd

 

2. AgfaPhoto LeBox Flash Einwegcamera met Blitz

Beschikbaar bij deze verkopers

Wie een camera wil kopen voor een weekendje weg zonder veel franjes, zit uitstekend met deze LeBox Flash Einwegcamera met Blitz van Agfa Photo. Je krijgt er een echt old school gevoel bij, net als vroeger wanneer je op vakantie ging. Dankzij de aanwezigheid van de ingebouwde flits is het heel makkelijk om tijdens elke (onvoorziene) gelegenheid mooie foto’s te schieten. Zelfs als er weinig licht is. Met de geïntegreerde flits van AgfaPhoto bereik je een afstand van plus minus 4 meter. In totaal kan je met deze wegwerpcamera 27 foto’s maken. Het toestel heeft als ISO waarde 400.

Pluspunten
 • Handig in gebruik
 • Met één druk op de knop leg je mooie foto’s vast
 • Uitstekende prijs / kwaliteit
Minpunten
 • De flitser laat het soms afweten

Technische specificaties in een notendop

Merk  AgfaPhoto
Categorie  fotorolletjes – wegwerpcamera
Gewicht aantal  niet vermeld
Foto aantal 27
Flits aanwezigheid  standaard ingebouwd

 

3. Kodak Power Flash Wegwerpcamera Met ingebouwde flitser 1

Deze Power Flash Wegwerpcamera van Kodak onderscheidt zich van de concurrerende wegwerpcamera’s. Dit heeft vooral te maken dat je met dit kleine compacte toestel meer foto’s kunt maken. Om precies te zijn kan je hiermee 39 opnames maken. Het toestel heeft een ingebouwde flitser zodat je in alle lichtomstandigheden goede foto’s aflevert. Ook in moeilijke omstandigheden. De camera gebruik je overal: feestjes, huwelijk, verjaardag of tijdens een feestje met je collega’s. Het toestel is voorzien van een extra gevoelig filmrolletje van 800 ISO.

Pluspunten
 • Je kan met dit toestel 39 opnames maken
 • Voorzien van een standaard ingebouwde flitser wat scherpe foto’s garandeert
 • Het filmrolletje heeft een ISO waarde van 800
Minpunten
 • Weinig op aan te merken

Technische specificaties in een notendop

Merk  Kodak
Categorie  fotorolletjes – wegwerpcamera
Gewicht aantal  niet vermeld
Foto aantal 39
ISO waarde 800
Flits aanwezigheid  standaard ingebouwd