De 3 beste onderwatercamera’s: het verschil tussen waterdichte en onderwatercamera

De 3 beste onderwatercamera’s: het verschil tussen waterdichte en onderwatercamera

Waar je vroeger een onderwaterhuis voor je camera kocht om kwaliteitsvolle foto’s te maken in en rond een wateromgeving, zijn er op dit ogenblik verschillende digitale compactcamera’s tegen betaalbare prijzen op de markt die uiterst geschikt zijn om mee te zwemmen, te duiken of andere wateractiviteiten te beoefenen. Maar waar moet je opletten als je een onderwatercamera wil aanschaffen?

€359,00
Meer info
Premium keuze
Olympus
€467,00
Meer info
Beste prijs-kwaliteit
Panasonic
Meer info

Het grote misverstand: waterdichte camera versus onderwatercamera

Er ontstaat vaak een Babylonische verwarring rond de termen waterdichte camera en een onderwatercamera. Een onderwatercamera is specifiek ontworpen om foto’s te maken of te filmen onder water. Camera’s die waterdicht zijn hebben niet altijd die optie. De dag van vandaag worden deze apparaten niet altijd terecht met de verkeerde gekozen naam gebruikt.

Het eigenlijke verschilpunt tussen een camera die door het leven gaat als waterdichte camera en onderwatercamera wordt immers bepaald door de manier van produceren. Om een vrij lang verhaal kort te maken: waterproof betekent nog niet automatisch waterdicht. Een waterdicht cameratoestel om te filmen mag dan wel waterproof zijn, maar kan in vele gevallen niet als onderwatercamera worden gebruikt. Hiervoor is een (extra) versteviging nodig die het apparaat beschermd tegen de waterdruk.

Welke onderwatercamera kopen?

Bij de aanschaf van een camera die je onderwater wil gebruiken, is het vooral belangrijk een duidelijk beeld te scheppen van de doelstelling die je voor ogen hebt. Aan de hand van deze plannen kan je de vereiste technische specificaties toetsen. Dit speelt niet alleen een rol voor de geheugenopslag of de beeldkwaliteit.

Een belangrijke parameter is hierbij de zogeheten IPX markering. Dit geeft onder meer aan onder welke omstandigheden het cameratoestel vocht verdraagt. Hou immers rekening mee dat vochtintreding altijd buiten de garantie valt. Koop dus geen kat in een zak. Het is superbelangrijk om je huiswerk eerst zorgvuldig te doen voordat je een onderwatercamera op de kop wil tikken.

De eigenschappen van een uitstekende onderwatercamera

De digitale onderwatercamera is robuust

Een camera voor onderwater moet vooral een stevig uiterlijk hebben en er robuust uitzien. Concreet betekent dit dat het toestel tegen kou, stoten en vallen is gewapend. Uiteraard is het camera apparaat volledig waterdicht tot een bepaalde aangegeven diepte. Voor te snorkelen en zwemmen is 5 meter eigenlijk al voldoende. Draag er zorg voor dat de camera heel eenvoudig te bedienen is en dat je geen geklooi hebt om de juiste instellingen te vinden.

Een goede flitser is van goudwaarde

Wanneer je dieper dan 10 meter wil duiken en je duidelijk foto’s wil maken, is een uitstekende flitser nodig. Het merendeel van de flitsers die ingebouwd zijn, schieten vaak te kort. Je zal al vlug moeten overgaan naar een meer prijzige externe flitser om aan te schaffen.

Optische beeldstabilisatie is een absolute must

Een goede optische beeldstabilisatie is een absolute aanrader. Dit heeft te maken omdat het vrij lastig is de camera stil te houden in het water. Daarnaast is een optische zoom en een macro instelling eveneens onontbeerlijk tijdens het onderwater filmen.

Deze 3 beste onderwatercamera’s zullen je verwachtingen helemaal inlossen:

1. Olympus Tough TG-6

De Tough TG-6 van Olympus is een compactcamera die zich uitstekend leent voor reisfotografie. Door de robuuste constructie die schokbestendig is en de waterdichtheid, ben je in de mogelijkheid om overal beelden vast te leggen. Foto’s nemen in water kan zelfs tot 15 meter diepte. Het toestel biedt onderdak aan een 4K videocamera om allerlei bewegende filmfragmenten vast te leggen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de beelden met anderen te delen.

Met de speciale microscoop modus legt de Tough TG-6 een onderwerp vast vanop 1 centimeter. Een schermvergroting tot 44,f x behoort tot de mogelijkheden in combinatie met een zoomknop. Bij het fotograferen van macro’s zorgt de LG-1 Light Guide en de FD-1 Flash Diffuser voor verdere ondersteuning. De HDR modus voegt 4 opname opties met verschillende belichtingen samen in 1 beeld en zoekt de juiste balans tussen licht en donker.

Pros
 • Schokbestendig en waterdicht
 • 4K video
 • Camera – 12 megapixels
Cons
 • Het scherm is niet kantelbaar
 • Er is geen touchscreen aanwezig

Technische specificaties in een notendop

Merk  Olympus
Model type  Tough TG-6 Olympus
Kleur camera  zwart
Gewicht camera  253 gram
Sensor type  1/2.3 inch
Megapixels aantal 12
Zoom optisch  4 x
Beeldstabilisatie aanwezig  ja
Bruikbaar om te vloggen  ja
Kwaliteit video  4K
Grootte scherm  3 inch

 


2. Panasonic Lumix DMC-FT30

De Lumix DMC-FT30 van Panasonic is een compactcamera die vaak voor natuur- en stadsfotografie wordt gebruikt. Het toestel is niet alleen waterbestendig, maar ook vorst- en schokbestendig. Als je wil filmen, zorgt dit toestel voor HD kwaliteit in MP4 formaat. De waterdichte prestaties kunnen worden uitgebreid tot 8 meter. Specifieke modi zoals Creative Panorama en Time Lapse Shot – samen met een arsenaal van filtereffecten – zorgen voor hoogkwalitatieve opnames.

Wanneer de geheugenkaart volgepropt zit, biedt een ingebouwd geheugen nog voor 220 MB extra geheugenopslag. De geavanceerde en gesofisticeerde onderwatermodus zorgt voor compensatie van de rode kleur wanneer die onder water verloren gaat bij het fotograferen. In het displaymenu selecteer je op een eenvoudige manier de standen zoals sport, strand, surf en sneeuw. Dynamische HD video opnames leg je vast in 1280 x 720p in MP4 formaat.

Pros
 • De optische beeldstabilisator (de mega O.I.S.) zorgt voor onscherpte compensatie als gevolg van het bewegen van handen
 • Dankzij de Time Lapse shot legt de compactcamera stilstaande beeldfragmenten vast zoals voorbijtrekkende cumuluswolken of in bloei staande bloemen
 • Het filmen gebeurt in HD kwaliteit en in MP4 formaat
Cons
 • Het zoombereik is nogal beperkt

Technische specificaties in een notendop

Merk  Panasonic
Model type  Lumix DMC-FT30 Pansonic
Kleur camera  zwart
Gewicht camera  144 gram
Sensor type  1/2.3 inch
Megapixels aantal  16,6
Zoom optisch  4 x
Beeldstabilisatie aanwezig  ja
Kwaliteit video  4K
Viewfinder  nee
Wifi  geen Wifi

3. Sealife Reefmaster

Beschikbaar bij deze verkopers

De Reefmaster Mini New van Sealife is optimaal ingesteld om onder water te werken. Deze compacte onderwatercamera fungeert zelfs perfect tot 60 meter onder water. Omdat je tijdens het duiken niet teveel wil prutsen met je fotocamera, telt de Reefmaster slechts 5 knoppen om de instellingen naar je eigen persoonlijke wens in te schakelen. De keuze is vrij simpel: eerst maak je de keuze of je boven- of onderwater bent. Meteen staat de camera klaar om te gebruiken.

De speciaal voorziene onderwater belichtingsmodus zorgt ervoor dat het scala gevarieerde kleurenpalet, dat je onder het wateroppervlak allemaal tegenkomt, zo waarheidsgetrouw mogelijk wordt weergegeven en opgeslagen. Maar ook voor bovenwater is deze compactcamera heel gebruiksvriendelijk. Wie op zoek is naar een camera zonder veel poespas, zit met deze Reefmaster van producent Sealife op het juiste adres. Een groot pluspunt is ook dat de onderwatercamera valbestendig is en duidelijk tegen een stootje kan.

Pros
 • Dankzij de robuuste onderwaterbehuizing kan je beelden maken tot 60 meter onder het wateroppervlak
 • De camera is makkelijk in te stellen en telt slechts 5 knoppen
 • Er zijn 3 specifieke onderwater instellingen voorzien: zeemodus, snorkelmodus en een externe flits
Cons
 • De filmresolutie van de camera is slechts 640 x 480 pixels

Technische specificaties in een notendop

Merk  Sealife
Model type  Reefmaster Mini New van Sealife
Kleur camera  zwart
Gewicht camera  286 gram
Megapixels aantal 9
Zoom optisch  3 x
Beeldstabilisatie aanwezig  ja
Kwaliteit video  4K
Wifi vereist  ja
Geschikt voor onderwater  ja – 60 meter
Beeldstabilisatie  ja

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *