Dotrix

De 3 Beste Action Camera’s doorgelicht

Beste keuze
DJI
€235,00
Meer info
Premium keuze
GoPro
€394,95
Meer info
Beste prijs-kwaliteit
DJI
€232,99
Meer info

Een action camera koop je niet van vandaag op morgen, maar heel doelgericht. Wie zijn of haar persoonlijke avonturen of sportprestaties wil vereeuwigen, zal met enkele specifieke eigenschappen en functies rekening moeten houden. De laatste jaren beleefden action camera’s een spectaculaire groei. Op deze pagina over de beste action camera’s krijg je een kleine praktische handleiding waaraan een action camera moet voldoen en welke goede aankopen zijn. Om je keuze te vergemakkelijken hebben we een trio van de beste action camera’s die momenteel op de markt zijn, onder de radar gehouden: GoPro HERO 8, DJI Osmo Action en DJI Osmo Pocket.

De definitie van een action camera

Een action camera is een gebruiksvriendelijke, kleine en robuust fototoestel met meestal een groothoeklens. Ook wel in het vakjargon fisheye genoemd. De camera’s hebben als grootste troef dat ze op diverse objecten kunnen worden vastgegespt. Dat kan op een helm, een fiets- of autostuur, selfiestick of bij een huisdier. Je kan het niet gek genoeg bedenken. Denk ook maar een snowboarden, bergbeklimmen of (water) skiën. Het grootste voordeel van een action camera is dat een action cam nooit vervelend in de weg zit. Bovendien kan je een action camera probleemloos overal naartoe meenemen.

De voor- en nadelen van een action camera:

De voordelen

  • De action cam is heel gebruiksvriendelijk
  • De lens beschikt over een vrij grote beeldhoek
  • De camera is vederlicht en compact
  • Je kan de camera multifunctioneel gebruiken
  • Over het algemeen waterbestendig

De nadelen

  • De beeldsensor is vrij klein
  • Geen display beschikbaar of een heel kleine display
  • Vaak heb je extra accessoires nodig
  • Niet de mogelijkheid om een lens te wisselen
  • De scherptediepte is vrij beperkt

Waar aan denken als je een action camera gaat kopen?

Gebruiksvriendelijkheid

Wanneer je aan het mountainbiken bent of aan het surfen, wil je je niet bezig houden met het scherpstellen van een action camera. De beste action camera’s hebben LCD touchscreens ter beschikking die je vrij makkelijk kan bedienen. Vaak in combinatie met een app voor je smartphone. Op deze wijze kan je ook via je smartphone de gewenste instellingen aanpassen zoals je dat persoonlijk wil.

Rekening houden met de beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van videomateriaal wordt bepaald door enkele parameters zoals het aantal frames per seconde en de resolutie. Het overgrote deel van de beste action camera’s nemen video op in een 4K resolutie. De minder dure modeltypes nemen enkel in Full HD (1080p) op. Wanneer je haperende beelden wil vermijden, zal je moeten uitkijken naar een 4K resolutie met minimum 30 frames per seconde. Of 60 fps. De duurdere action camera’s kunnen zelfs videobeelden draaien tot 1080 p met 240 fps. Dat speelt vooral een rol als je videobeelden wil opnemen met 8x slow motion.

De duurzaamheid van de action camera

Eén van de belangrijkste factoren van een action camera is hoe goed die bestendig zijn tegen externe eigenschappen als schokken, vuil en/of water. Kijk uit of action cams volledig waterdicht zijn. Sommigen zijn immers maar deels waterbestendig. Gelukkig voorzien de meeste merken een waterdichte behuizing voor hun foto-apparaten. Veel hangt uiteraard ook af wat je met je toestel wil gaan doen. Als je het louter en alleen gebruikt voor te gaan mountainbiken, spreekt het voor zich dat je geen waterdichte camera nodig hebt.

Zie dat je ook foto’s kan schieten

Met de grote meerderheid van de action camera’s kan je eveneens foto’s nemen. Wie echter zich alleen maar wil focussen op foto’s, mag evenwel geen topkwaliteit verwachten. Bij de dure action camera’s ligt het niveau vrij hoog. Maar leg je de nadruk op kwaliteitsvolle foto’s, kan je best uitkijken voor een compact camera met robuuste en aangepaste behuizing.

Accessoires en mounts

Elk merk heeft een verscheidenheid aan accessoires, maar ook aangepaste mounts voor de verschillende action apparaten. Allebei zijn ze superbelangrijk bij het kiezen van een action cam. Als je op voorhand weet waarvoor je de accessoire nodig hebt bij een bepaalde activiteit, helpt dit uiteraard wel een beetje. Skiërs kunnen bijvoorbeeld gaan voor een helmmount, mountainbikers daarentegen kunnen voor een stuurmount kiezen. Hieronder een selectie van de beste action camera’s.

GoPro HERO 8 Action Camera

Algemene productbeschrijving

De GoPro HERO 8 is uiterst geschikt om tijdens buitenactiviteiten videomateriaal op te nemen. Met de ingebouwde Live Burst modus, leg je anderhalve seconde voor en na een bepaald actiemoment vast, zodat je het hoogtepunt van de verhaallijn niet mist. Je selecteert achteraf de juiste foto of deelt het beste videomateriaal. De HyperSmooth 2.0 beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de beelden heel stabiel worden genomen. De GoPro HERO 8 beschikt over 2 bevestigingsplaten aan de onderzijde. Hierdoor heb je geen bevestigingsframe nodig. Nachtopnames maak je via time lapse videos met de speciale night lapse video functie. Dit is bijzonder handig als je het leven ’s nachts van een stad wil coveren. Met de Time Warp 2.0 functie produceer je time lapse videos terwijl je beweegt. Tijdens het nemen van de filmbeelden, pas je de snelheid aan van de time lapse. Op die manier licht je een bepaalde video opname helemaal uit.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Met de Live Burst Modus hoef je geen enkele actiemoment te missen omdat je een gebeurtenis vastlegt 1,5 seconde voor en na de gewenste actie
+ Door de HyperSmooth 2.0 beeldstabilisatie zijn de opgenomen videobeelden heel standvastig en stabiel
+ De 2 inklapbare bevestigingsplaten aan de onderkant van de camera zorgen ervoor dat je geen frame nodig hebt om de HERO 8 te monteren op je fietshelm of stuur

Minpunten

– Een geheugenkaart ontbreekt bij de standaard levering

Technische specificaties in een notendop

Type beeldondersteuning: Ultra HD (4K Cinema), Ultra HD (4K), Full HD (1080p), QHD (1440p)
Beeldstabilisatie: Ja
Sensor GPS: Ja
Waterbestendig: Ja
Ingebouwde Wifi: Ja
Schokbestendige camera: Ja
Beeldhoek graden: 149°

DJI Osmo Action Camera

Algemene productbeschrijving

De DJI Osmo Action onderscheidt zich van andere camera’s omdat je twee schermen ter beschikking hebt. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Zo kan je de stand van de camera vrij nauwkeurig richten wanneer je opnames wil maken tijdens het surfen, duiken of tijdens een ritje met de motor. De RockReady stabilisatie staat garant dat je opgenomen videobeelden vloeiend zijn. Het toestel is overigens waterdicht tot een diepte van 11 meter. Met andere woorden, snorkelen en een duiksessie kan je heel gedetailleerd moeiteloos filmen. De videofunctie HDR beïnvloedt een heel groot dynamisch bereik. In omgangstaal betekent dit dat je grote verschillen in contrasten tussen donker en licht heel nauwkeurig en precies vastlegt. De DJI Osmo Action filmt in een 4K resolutie met 60 frames per seconde. Slow motion opnames maak je in Full HD met 240 frames per seconde.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Je beschikt over 2 schermen waarmee je precies kadreert wanneer je video’s of foto’s wil bepalen. Ook als je selfies wil maken.
+ De RockSteady beeldstabilisatie zorgt voor feilloze opnames zonder last te hebben van bewegingsonscherpte
+ De aanwezigheid van de HDR functie werkt gedetailleerde kleuren en vrij hoge contrasten in de hand

Minpunten

– Een geheugenkaart wordt standaard niet meegeleverd

Technische specificaties in een notendop

Type beeldondersteuning: Ultra HD (4K), Full HD (1080p)
Beeldstabilisatie: Ja
Sensor GPS: Ja
Waterbestendig: Ja
Ingebouwde Wifi: Ja
Schokbestendige camera: Ja
Beeldhoek graden: 145°

DJI Osmo Pocket Action Camera

Algemene productbeschrijving

De DJI Osmo Pocket is een heel compacte camera die nauwelijks ruimte in beslag neemt. Omwille van het piepkleine formaat kan je hem bij wijze van spreken in je broekzak stoppen. Het videomateriaal wordt in een 4K resolutie opgenomen met 60 frames per seconde. Via de 3 assige beeldstabilisatie van de gimbal zijn de geschoten beelden scherp en vloeiend. Met de Tracking Modus volgt de DJI Osmo Pocket het onderwerp op de voet. Met de zogeheten Motion Lapse produceer je time lapse videobeelden. Het toestel is vastgegespt op een gimbal. Op deze manier kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk vlogs opnemen. De camera kan je met een touch screen makkelijk en eenvoudig bedienen. Met de Wireless Module maak je verbinding met Bluetooth en Wifi. In de Mimo App ben je in de mogelijkheid om de beelden uitgebreid achteraf bij te sturen en te bewerken.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Door het superkleine compacte formaat kan je de camera wegstoppen in je tas of jaszak
+ Videobeelden worden opgenomen in 4K resoltie met 60 frames per seconde
+ De beeldstabilisatie reduceert bewegingsonscherpte

Minpunten

– Standaard wordt er geen micro usb adapter meegeleverd
– Een geheugenkaart ontbreekt

Technische specificaties in een notendop

Type beeldondersteuning: Ultra HD (4K), Full HD (1080p)
Beeldstabilisatie: Ja
Sensor GPS: Nee
Waterbestendig: Nee
Ingebouwde Wifi: Nee, verbinding via de Wireless Module
Schokbestendige camera: Nee