Dotrix

De Beste Camcorders: Alles wat je moet weten voor je gaat kopen

Beste keuze
Panasonic
€389,00
Meer info
Premium keuze
Sony
€497,10
Meer info
Beste prijs-kwaliteit
JVC
€299,00
Meer info

Op het ogenblik dat je een camcorder koopt, is het een absolute aanrader om een aantal vraagstellingen in je gedachten te houden. Er bestaan een hele waaier aan modellen camcorders en elk heeft een ontwerp voor een ander doel. In dit artikel over de beste camcorders zochten we de 3 beste camcorders uit die momenteel hoog op ieders bucketllist staan: Sony HDR-CX450, Panasonic HC-V770 en JVC-GZ-RX605. Eén voor één camcorders die de hoog gestelde verwachtingen van de consument met glans zullen doorstaan.

Wat zijn de voor- en nadelen van de beste camcorders?

Camcorders hebben een rits superbelangrijke voordelen die andere soortgelijke apparatuur niet ter beschikking heeft. Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De beste camcorders leggen beelden vast met een heel hoge kwaliteit. Daarnaast kan je verschillende ondersteunende benodigdheden kopen waarmee je in verschillende omstandigheden en situaties beter tot je recht komt. Sommige camcorders worden gebruikt voor bepaalde doelstellingen zoals de opnames in bijzonder extreme (weer) omstandigheden of het live streamen op internet. Het grote nadeel is dat het prijskaartje serieus kan oplopen. Vooral bij videocamera’s die voor professionele doeleinden worden gebruikt, is dit het geval. Als je daarnaast nog ziet hoe betaalbaar action camera’s en de beste compactcamera’s geworden zijn is het belangrijk om goed te vergelijken.

Het einde van Full HD nog niet nabij

Vorig decennia bood Full HD de hoogste kwaliteit voor camcorders, bestemd voor de meeste consumenten. Maar aan die suprematie is sinds kort een abrupt einde gekomen. Nu is 4K Ultra HD al wat de klok slaat. Wat niet meteen wil zeggen dat Full HD helemaal is afgedaan uiteraard. Integendeel. Als je films draait in Full HD, film je in een resolutieformaat van 1920 x 1080 pixels. Heel belangrijk is dat de camera kan filmen in een ‘progressieve’ modus. In mensentaal betekent dit dat alle beeldlijnen in één bepaalde cyclus worden hernieuwd en ververst. Verdere technische details zouden ons te ver leiden.

De opkomst van de 4K Ultra HD

Op dit ogenblik is de 4K Ultra HD de hoogst mogelijke resolutie waarmee je met de beste camcorders kan filmen. Omgerekend in resoluties betekent dit dat je nu filmt in 4K Ultra HD met 3840 x 2160 pixels. Met andere woorden, de dichtheid van de pixels ligt heel wat hoger dan Full HD. In feite komt het erop neer dat het aantal pixels in 4K Ultra HD 4x hoger liggen in vergelijking met de Full HD. Als je optimaal wil genieten van de opnames in 4K Ultra HD is het wel belangrijk dat de bron (camcorder) én je TV Ultra HD ondersteunen. En dat is nog altijd niet overal het geval. Maar dat is toekomstmuziek. Om die reden blijft Full HD nog steeds een uitstekend alternatief.

Het belang van de beeldkwaliteit van een camcorder

De opnamekwaliteit is afhankelijk van de lens van de videocamera en de beeld-chip. Bij camcorders wordt het beeldmateriaal gecomprimeerd in bestanden zoals AVCHD, MPEG of MPEG 4. Deze bestandsformaten houden het volume klein. Op de beste camcorders kan je trouwens de compressie hoeveelheid instellen. Hoe hoger de compressie, hoe langer je ook met je camera kan filmen. Van de andere kant wordt de beeldkwaliteit hierdoor steeds iets minder. De kwaliteitsnorm hangt af van de ingevoerde bitrate in Megabits per seconde (Mbps). Hoe hoger deze waarde wordt vastgelegd, hoe meer opslagruimte er nodig is. Dit vertaalt zich in een betere beeldkwaliteit.

De mogelijkheden met Wifi

Het overgrote deel van de betere camcorders beschikt over een Wifi connectie waarmee je je filmbeelden draadloos naar je laptop of pc kan verzenden. Met Wifi ben je ook in staat om beelden onmiddellijk up te loaden naar social media netwerken zoals Facebook of YouTube. Of je kan uiteraard eerst je eigen beelden evalueren op je smartphone. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om met je camcorder beelden meteen te streamen naar een website. Erg handig als je het als babyfoon wil gebruiken of als veiligheidscamera.

De grootte van het LCD scherm

Over het algemeen zijn de meeste camcorders uitgerust met een LCD scherm waarop je de beeldopnames kan bekijken. Bij de aankoop van de camcorder of videocamera zal je met de grootte van het LCD scherm rekening moeten houden. Hoe groter het schermoppervlak,
hoe aangenamer het gaat zijn om je eigen beeldmateriaal te bekijken. De meeste camcorders beschikken over een breedbeeld lcd scherm. Check ook of het bedieningspaneel kan worden ingesteld met een touch screen. Deze 3 camcorders zijn momenteel absolute trendsetters in hun marktsegment: Sony HDR-CX450, Panasonic HC-V770 en JVC-GZ-RX605.

Sony HDR-CX450

Algemene productomschrijving

De Sony HDR-CX450 is een camcorder die zich richt tot de hele familie. Zowel jong als oud kan met deze gebruiksvriendelijke camcorder overweg. De camera maakt videobeelden in Full HD met 60 frames per seconde. De videobeelden worden gestockeerd in kleine en grote bestanden. De meer uitgebreide bestanden bewerk je probleemloos op je computer, terwijl je de iets kleinere bestandsformaten makkelijk deelt met je kennissenkring op Twitter en Facebook. Via Near Field Communication (kortweg NFC) zend je videobeelden naar je tablet of smartphone. Met deze functie stuur je de camcorder ook op afstand aan met je smartphone. Op deze manier maak je makkelijk filmpjes, samen met je hechte vriendenkring.

Standaard levering:

 • Een lader voor de batterij
 • NP-FV50 accu

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Voor nabewerking worden grote bestanden opgeslagen en kleine bestanden die je meteen kan doorsturen zoals sociale media
+ Het gebruik van afstandsbediening via de smartphone en stuur je camera aan op afstand

Minpunt

– Een viewfinder ontbreekt aan deze camcorder

Technische specificaties in een notendop

Type beeldondersteuning: HD Ready (720p), Full HD (1080p)
Optische zoom: 30
Stabilisatie van beeld: Ja
Mogelijkheid tot aansluiting microfoon: Ja
Hoofdtelefoon aansluiting: Ja
Schermdiagonaal: 3 inch
Beeldcensor: CMOS

Panasonic HC-V770

Panasonic HC-V770

Meer info
Met de Panasonic HC-V770 heb je veel controle over de instellingen. De camcorder heeft een instelwiel waar je zelf een functie aan toekent, zodat je de meest gebruikte instelling snel en gemakkelijk aanpast. De krachtige beeldstabilisatie corrigeert trillingen, zodat je goed uit de hand kunt...
€389,00

Algemene productomschrijving

Met de Panasonic HC-V770 kan je zelf heel veel instellingen controleren wat voor jou het beste past. De camcorder beschikt over een instelwiel waar je op eigen houtje persoonlijke functies kan toekennen. Op deze manier pas je de verschillende instellingen makkelijk en vlug zelf aan volgens je eigen wensen. De ingebouwde beeldstabilisatie is zo krachtig dat je moeiteloos uit de hand kan filmen zonder kwaliteitsverlies. Wanneer je handen toch vermoeid geraken, zet je de level shot functie aan waardoor beelden met een kromme horizon terug recht worden getrokken. Als je beelden extra wil beklemtonen, bestaat de mogelijkheid om je scherm kortstondig aan te raken en met 120 frames per seconde in slow motion te filmen. Heldere beelden in de duisternis schieten, vormen door de BSI sensor met 6,3 megapixels geen enkel probleem.

Standaard levering:

 • Accu
 • AC adapter
 • HDMI kabel
 • USB kabel

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Instellingen kunnen heel makkelijk en moeiteloos worden aangepast met een instelwiel
+ Schuine scheef getrokken randen worden door de Level Shot Functie verbeterd
+ Door het scherm even aan te raken schakel je van normaal naar slow motion over

Minpunt

– Met de meegeleverde batterij kan je slechts 60 minuten filmen

Technische specificaties in een notendop

Type beeldondersteuning: VGA, HD Ready (720p), Full HD (1080p)
Optische zoom: 20
Stabilisatie van beeld: Ja
Mogelijkheid tot aansluiting microfoon: Ja
Hoofdtelefoon aansluiting: Ja
Schermdiagonaal: 3 inch
Beeldcensor: BSI CMOS

JVC-GZ-RX605

Algemene productomschrijving
Dit type camcorder JVC-GZ-RX605 is de ideale bondgenoot voor de startende videofotograaf en beschikt over een ingebouwde Wifi. Hierdoor kan je de video opnames draadloos naar je tablet of smartphone versturen. Je maakt videobeelden met Full HD kwaliteit wat steeds haarscherpe beelden garandeert. De beeldstabilisatie zorgt ervoor dat bewegingsonscherpte nauwelijks te merken valt als je ongedwongen uit de hand wil filmen. Een markant detail: tot 5 meter diep is de camera waterdicht. Dat is erg praktisch als je videobeelden wil schieten tijdens het snorkelen of duiken op vakantie. Wilde dieren kan je dichterbij halen met de 40 x optische en 200 x digitale zoom. Via het LCD scherm, dat uitklapbaar is, bekijk je op een makkelijke manier de gemaakte beelden terug. Als de accu volledig is opgeladen, kan je 5 uur aan een stuk videobeelden draaien.

Standaard levering:

 • Accu
 • Lichtnet adapter
 • AV kabel
 • USB kabel
 • Oplaadkabel

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Opnames kunnen via Wifi draadloos naar de §tablet of smartphone gestuurd
+ De camcorder is waterdicht tot een diepte van 5 meter. Beelden opnemen bijvoorbeeld tijdens het snorkelen vormt geen enkel probleem tijdens de vakantie
+ De beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de bewegingsonscherpte sterk vermindert

Minpunt

– Een externe microfoon is niet aanwezig

Technische specificaties in een notendop

Type beeldondersteuning: Full HD (1080p)
Optische zoom: 40
Stabilisatie van beeld: Ja
Mogelijkheid tot aansluiting microfoon: Nee
Hoofdtelefoon aansluiting: Nee
Schermdiagonaal: 3 inch
Ingebouwde Wifi: Ja
Beeldsensor: CMOS