Dotrix

De Beste Soorten Cameratassen

€38,99
Meer info
Premium keuze
Wandrd
€169,00
Meer info
Meer info

Zoek je een cameratas, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Om je een ruggensteuntje te geven wat uitstekend past bij je persoonlijke behoeften, krijg je op deze pagina over de beste soorten cameratassen enkele belangrijke praktische tips. Via deze gids in een notendop weet je waar je moet opletten als je van plan bent binnenkort een cameratas te kopen. Om de keuze niet moeilijker te maken dan het al is, belichten we uitvoerig slechts vier soorten cameratassen met de voor- en nadelen: camera rugzakken, camera koffers, camera schoudertassen en camera snuittassen.

Wat is een cameratas?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Wat is een cameratas? Een cameratas biedt een uitstekende bescherming voor je camera en accessoires. Of het nu gaat om een spiegelreflex, systeemcamera of compactcamera maakt helemaal niets uit. In deze blog lichten we dieper volgende vier soorten cameratassen uit:

  • Camera Rugzakken
  • Camera Koffers
  • Camera Schoudertassen
  • Camera Snuittassen

Enkele criteria waar je rekening mee moet houden

Het is niet even makkelijk om een antwoord te krijgen op de vraag: ‘Welke cameratas voldoet aan mijn persoonlijke wensen?’ Om de ideale tas voor je te vinden, zal je eerst zelf je een paar vragen moeten stellen die je zoektocht naar een ideale fototas helpen vergemakkelijken. Hieronder enkele criteria waar je rekening mee moet houden voor je beslist om een cameratas te kopen:

Wat neem ik behalve mijn camera, nog allemaal mee?

Wanneer je gaat fotograferen, kan je eerst de vraag stellen wat je allemaal wil meenemen als je op pad gaat. Frisdrank en belegd broodje voor onderweg? Een bestseller voor tijdens je treintocht? Het is altijd aangenaam als zulke dingen in een cameratas passen.

Hoeveel lenzen neem ik mee?

Een uiterst belangrijk hot item. Ben je van plan enkel je camera en 1 lens mee te nemen naar een bepaalde locatie of een tweede toestel met nog een paar lenzen? Hou met andere woorden in het achterhoofd wat je toekomstgericht nog gaat doen. Is het de bedoeling dat je op middellange termijn nog een flitser gaat bijkopen of eventueel een bijkomende (tele) lens? Deze parameters beïnvloeden immers de cameratas grootte. Ga hier dus niet over één nacht ijs. Je zou niet de eerste zijn die voor een voldongen feit komt te staan wanneer je een nieuwe lens koopt en vaststelt dat de fototas te klein is geworden.

Is er plek voor een statief?

De meeste statieven worden standaard geleverd met een aparte tas. Het nadeel is echter dat je dan met twee tassen zit te zeulen. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid om een cameratas te kopen waar je een statief aan vasthecht en vast koppelt. Iets makkelijker om al je materiaal mee te sleuren.

Is er plaats voorzien voor een laptop?

Heel veel cameratassen die momenteel worden verkocht, voorzien eveneens speciale opslagruimtes voor laptops. Check dit wel eerst na.

Hou rekening met de waterdichtheid

Het hangt er uiteraard vanaf of je veel buitenopnames maakt of niet. De kans dat je in ons land te maken krijgt met een flinke plensbui of wolkbreuk is niet ondenkbeeldig. Bekijk of de cameratas die je voor ogen hebt, waterbestendig is. Je kan eventueel ook een regenhoes kopen om je fotomateriaal te beschermen.

Met deze vragen op je wenslijst, kan je al behoorlijk het kaf van het koren scheiden. Hieronder lees je de vier verschillende cameratassen die onder het vergrootglas worden gehouden, inclusief de voor- en nadelen.

Camera Rugzakken

Een camera rugzak is misschien wel het beste alternatief voor de fotograaf die vaak op pad is. Of je nu regelmatig de natuur opzoekt of vaak op reis gaat. Met een rugzak sjouw je foto-apparatuur makkelijk mee. Vermits de ballast van het gewicht netjes over twee schouders wordt verdeeld, kan je gerust de hele dag met de tas rondlopen. Er bestaat zelfs een camera rugzak met een heupband. Hierdoor wordt het gewicht dat je moet torsen, verdeeld over je ganse bovenlichaam. Je hebt een grote waaier aan camerarugzakken. Ook hier luidt het parool. Bedenk eerst wat je allemaal wil meenemen (laptop, lenzen, tweede fototoestel, enz). Wik en weeg dan pas welke cameratas bij je behoefte past.

Voordelen

+ Het gewicht wordt netjes verdeeld over de twee schouders
+ De camera rugtas beschermt je tegen regen en stof
+ De ruimte is meestal vrij groot zodat je nog plaats kan voorzien voor frisdrank
+ Tegenwoordig hebben heel wat rugzakken om een camera op te bergen ook aparte compartimenten voor een laptop of een statief

Nadelen

– Tijdens een hittegolf of tropische temperaturen kan het voorkomen dat je last krijgt van een zogenaamde zweetrug
– De tas valt vaak vrij groot uit
– Moeilijk te hanteren in kleinere ruimtes

Case Logic
Era Small Camera Backpack Grijs
60,00
Lowepro
Tahoe BP 150 Black
72,00
Thule
Covert DSLR Camera Backpack 32L Zwart
207,00

Camera koffers

Een camera koffer geeft je de veiligste totale bescherming voor je foto apparatuur. Dit mag je in dit geval letterlijk nemen. Of je cameratoestel in het water belandt of een auto over de camerakoffer rijdt. De apparaten van je fototoestel overleven deze vreemde situaties. Hoewel het niet aan te raden is om dit eerst bij je thuis even uit te proberen! Het enige grote nadeel van zo een koffer is dat die plomp en onbehouwen is om mee te nemen. Voor in een vliegtuig is het de ideale bondgenoot, maar niet als je de hele dag met het koffer moet rondzeulen. Dan ben je beter af met een camera schoudertas of rugtas. Een camera koffer kan je opsplitsen in 2 soorten. Het eerste modeltype werkt met verdelers zodat je door middel van tussenschotten de koffer kan inrichten. Het tweede type is bekleed met het zogeheten plukschuim. Dit kan je naar wens op maat snijden volgens je lenzen en cameratoestel. Op die manier kan je camera niet meer verschuiven en zit altijd heel vast in je koffer.

Voordelen

+ Koffers bieden ontegensprekelijk de beste bescherming voor je foto apparatuur
+ De koffer deel je zelf in via de aanwezige verdelers of het plukschuim
+ Voor wie veel reist met het vliegtuig zijn deze koffers uiterst geschikt

Nadelen

– Niet erg praktisch om mee te sjouwen als je de hele dag fotografeert

Pelicase
Peli 1450 Protector Case Zwart Koffer met plukschuim
189,00
B&W International
B&W type 1000 zwart met plukschuim
53,00
B&W International
B&W type 4000 geel met plukschuim
96,00

Camera Schoudertassen

De camera schoudertas is veruit de meest populaire cameratas. Dit modeltype fototas wordt aangeboden in verschillende maten en soorten. Voor elk wat wils. Bekijk voor jezelf op voorhand wat je allemaal wil meenemen en bepaal dan pas welke grootte van schoudertas je wil aankopen. Verlies niet uit het oog dat alles wat je in je camera wil stoppen, je ook zal moeten meezeulen. Vooral het gewicht speelt hierbij een grote rol. Een cameratas met 1 lens of een cameratas met 4 lenzen maakt wel een wereld van verschil uit voor je frêle schouder. Als je een hele dag rondloopt is een schoudertas niet even makkelijk. Voor een kleine uitstap vormt het geen probleem.

Voordelen

+ Het beschermt tegen regenbuien en stof
+ Vaak heb je voldoende plaats om naast je camera ook nog andere dingen mee te nemen
+ Veroorzaakt geen rugklachten. Je vermijdt ook een zogeheten zweetrug tijdens een tropische dag

Minpunten

– Zorg dat je niet teveel foto accessoires meeneemt. Kwestie om je schouder te sparen qua te overbelast gewicht
– In vele gevallen geen plaats voorzien voor een statief
– Als je op je knieën fotografeert, dondert de tas ongewild regelmatig naar beneden

Case Logic
Era DSLR/Mirrorless Camera Bag Grijs
34,99
Case Logic
Era DSLR Schoudertas Grijs
44,99
Case Logic
TBC-409K
34,99

Camera snuittassen

Een snuittas kan je vergelijken met een rugzak die je met een zwaai naar voor draait om je fotobenodigdheden te nemen. Een snuittas heeft een klein nadeel. Het verdeelt niet het gewicht van je foto uitrusting over je boven- en onderrrug. Een snuitttas functioneert ook wel eens als tas voor 1 camera. Meestal is het fototoestel een compact camera waarbij het objectief naar beneden in de snuit wordt gericht. De nieuwste versies van een snuittas beschikken als extra veiligheid over een buikgordel.

Voordelen

+ Makkelijk mee te dragen wanneer je een compact camera hebt
+ Gebruiksvriendelijk wanneer je een hele dag in de stad bijvoorbeeld wandelt

Nadelen

– Het gewicht van je foto uitrusting wordt niet gelijk verdeeld over je boven- of benedenrug

Case Logic
DCB-304K Luxe Zoom
32,99
Case Logic
Bryker Camera Schoudertas DSLR Small Zwart
37,99
Case Logic
CVCS101
44,99