Dotrix

De Beste Compactcamera’s voor beginnende fotografen

€497,80
Meer info
Premium keuze
Canon
€639,00
Meer info
Beste prijs-kwaliteit
Fujifilm
€349,00
Meer info

Wie op zoek is naar de beste compactcamera’s, kan hier ontdekken wat de voor- en nadelen zijn van de compacte camera’s. En krijg je tegelijkertijd praktische informatie waar je als consument op moet letten tijdens het aanschaffen van een degelijke compactcamera. De aanbiedingen van de beste compactcamera’s vliegen je om de oren. Op deze pagina over de beste compactcamera’s maken wij je wegwijs wat de verschillende mogelijkheden zijn. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze hebben allemaal een compact formaat. Langs deze weg kom je erachter wat een compact camera nu is en wat je er allemaal mee kan doen. Deze 3 compactcamera’s behoren tot de absolute top: Sony Cybershot DSC-RX100 VI, Canon PowerShot G9 X Mark II en Fujifilm XF10

De definitie van een compactcamera

Wanneer je van plan bent om binnen afzienbare tijd een compactcamera te kopen, zal je eerst moeten weten wat deze benaming inhoudt. Zoals het woord duidelijk aangeeft, is het een digitale camera die erg compact is met lenzen die niet verwisselbaar zijn. De beste compactcamera’s wegen heel licht. Vrouwen kunnen de mini-fototoestellen heel gemakkelijk in hun handtas stoppen of mannen kunnen het zelfs in hun broekzak steken. Je kan op een vrij eenvoudige manier foto’s of videobeelden maken omdat het merendeel van de beste compactcamera’s een vaste lens hebben en beschikken over functies die volautomatisch werken. Maar geloof vooral niet het fabeltje dat een compact camera enkel maar voorbestemd is voor beginnende fotofanaten. Even de voor- en nadelen van een compact camera opsommen:

Voordelen

  • Het formaat is compact zoals het woord al zegt
  • Het is heel makkelijk overal mee te nemen
  • Gebruiksvriendelijk en makkelijk te bedienen
  • Je hebt er geen hoog budget voor nodig

Nadelen

  • Een lens wisselen is niet mogelijk
  • De sensor is meestal een vrij klein formaat
  • De instelmogelijkheden zijn vrij gelimiteerd

Vloggen met een compact camera een goede optie

De afmetingen van een compact camera zijn superklein. Erg handig om de camera overal mee te zeulen zonder dat je een draagtas moet meesleuren. Zeker voor vloggers bieden compactcamera’s een prachtig alternatief als je een dag- of weekvlog hebt. Met een scherm dat je makkelijk kantelt, kan je zelf heel goed de beelden precies inschatten. Wel even opmerken dat je voor het maken van eventuele vlogs, een iets grotere sensor nodig is zodat je kwaliteitsvol videomateriaal kan afleveren.

Welke instellingen vind je persoonlijk nodig?

Ben je iemand die graag zelf de sluitertijd of diafragma bepaald of ben je eerder het type dat zich ook tevreden kan stellen met automatische instellingen? Ben je iemand die vaak binnenskamers beeldopnames vastlegt, dan zal je moeten uitkijken naar een compacte camera die situaties in de duisternis aankan. In gewone mensentaal: kijk of je de ISO waarde nog kan opkrikken.

De beste compactcamera’s hebben een digitaal of optisch zoombereik

Hoeveel zoom je nodig hebt hangt af waarvoor je een compact camera wil gebruiken. Ben je van plan in de toekomst dagelijks familiekiekjes te nemen of staat er een wildsafari in het natuurpark van Serengeti in Tanzania op de agenda? Wanneer je binnenkamers fotografeert heb je een beperkt zoombereik nodig. 10 x zoom is meer dan voldoende. Als je van plan bent wilde dieren voor de camera op afstand te fotograferen of te filmen, zal je minstens een 30 x tot 40 x zoombereik moeten hebben. Het overgrote deel van compactcamera’s hebben twee zoomopties: de digitale en optische zoom. Met de digitale zoomversie wordt het zoombereik vergroot op softwarematige wijze, door een specifieke uitsnede steeds maar groter te weerspiegelen. Dit heeft één groot nadeel. Hoe meer je digitaal gaat inzoomen, hoe minder de beeldkwaliteit wordt. Met de optische zoom anderzijds haal je voorwerpen dichterbij omdat het lenzenstelsel wordt verschoven. Het beeld ondervindt nauwelijks verlies van kwaliteit. Aan jou om een persoonlijke keuze te maken welk zoombereik – optisch of digitaal – je absolute voorrang krijgt.

Sony Cybershot DSC-RX100 VI

Algemene productomschrijving

De Sony Cybershot DSC-RX100 VI beschikt over een 24-200 mm lens. Dit betekent dat je een vrij groot zoombereik hebt als je foto’s schiet. Met dit veelzijdig objectief kan je verschillende items van ver of heel close in beeld brengen. Via de ingebouwde Optical SteadyShot wordt onscherpte door beweging drastisch verminderd. Op deze wijze blijven je foto’s haarscherp wanneer je uit de hand plaatjes schiet of volledig aan het inzoomen bent. Voor vloggers is er eveneens uitstekend nieuws. Filmen kan je met deze compactcamera in 4K kwaliteit. Dit garandeert uitstekende videobeelden. Het LCD scherm is kantelbaar waardoor je alle beelden die je filmt uitstekend op de voet kan volgen. Het supersnelle autofocussysteem maakt dat je filmpjes of foto’s scherp zijn. Alle bewegende acties worden vastgelegd in 24 frames per seconde. Een markant pluspunt is dat de compactcamera automatisch je onderwerp ontdekt wat het scherpstellen beïnvloedt. Ook met bewegende onderwerpen.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Het verminderen van de bewegingsonscherpte door de ingebouwde optische beeldstabilisatie is een grote troef
+ De videobeelden zijn voorzien van uitmuntende 4K kwaliteit
+ Het autofocussysteem werkt heel snel en zorgt voor scherpe foto’s en videobeelden

Minpunten

– Geen mogelijkheid voor een externe microfoonaansluiting
– Het ontbreken van een meegeleverde geheugenkaart

Specificaties in een notendop

Beeldkwaliteit: Subliem
Cameragebruik voor: Professionele fotografen, sportfotografen, ideaal voor vakantiefoto’s, vloggers
Beeldsensor type: 1”
Geschikt voor welke fotograaf:professionele fotografen
Type beeldondersteuning: Ultra HD (4K), Full HD (1080 p)
Hoeveelheid megapixels: 20,1 MP
Beeldstabilisatie voorzien: Ja
Ingebouwde Wifi: Ja

Canon PowerShot G9 X Mark II

Algemene productomschrijving

Door de 1 inch CMOS sensor kan je met de Canon PowerShot G9 X Mark II heel mooie opnames maken in minder goed omgevingslicht. Met 8 frames per seconde via de supersnelle DIGIC 7 beeldprocessor kan je heel effectieve actiemomenten vastleggen. Dit is gemakkelijk in gebruik als je bijvoorbeeld time lapse opname wil plannen. Met de voorziene optische beeldstabilisatie vermijd je tijdens opnames bewegingsonscherpte. Fotograferen uit de hand werkt probleemloos. Met de touchscreen met een 3 inch grootte, bepaal je makkelijk je meest favoriete voorkeur instellingen. De opnames kan je heel makkelijk delen met je kennissenkring via bluetooth, NFC of Wifi. Wie videomateriaal wil opnemen, kan dit via Full HD en dat met 60 frames per seconde. Hierdoor kan je ook slow motion video’s maken.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Opnames kunnen worden gemaakt met betrekkelijk weinig licht door de 1 inch CMOS processor.
+ Bewegende beelden worden vastgelegd met 8 frames per seconde

Minpunten

– Het beeldscherm kan je niet kantelen
– Een geheugenkaart ontbreekt bij de aankoop van dit toestel

Specificaties in een notendop

Beeldkwaliteit: Goed tot heel goed
Cameragebruik voor: Het maken van vakantiefoto’s en foto’s in familiale sfeer
Beeldsensor type: 1”
Geschikt voor welke fotograaf: uitstekend voor beginnende fotografen
Type beeldondersteuning: VGA, HD Ready (720p), Full HD (1080p)
Hoeveelheid megapixels: 20,1 MP
Beeldstabilisatie voorzien: Ja
Ingebouwde Wifi: Ja

Fujifilm XF10

Algemene productomschrijving

De Fujifilm XF10 is een uitstekende camera voor smartphone fotoliefhebbers die een tikkeltje meer uit hun beelden willen bereiken. Video’s en foto’s met verschillende onderwerpen worden met de 24,2 megapixel sensor gemaakt. De ISO waarde van dit apparaat kan je zelfs uitbreiden tot het maximum van 51100. Dit houdt in dat je opnames in de duisternis haarscherp kan vastleggen met nauwelijks ruis. De standaard meegeleverde 18,5 mm lens bevat een vast brandpunt. Er is een teleconverter ring voorzien op de compact camera die je afstand van het brandpunt kan verleggen naar 35 en 55 mm. Voldoende om landschap-, portret- of straatfoto’s te maken. Met de modus Square maak je vierkante afbeeldingen die je bijvoorbeeld onmiddellijk op Instagram publiceert. Via Bluetooth of Wifi ondersteuning stuur je draadloos beeldmateriaal naar je tablet of smartphone. Filmmateriaal heeft 4K kwaliteit met 15 frames per seconde. De lengte van de opnames kunnen een half uur duren.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ De 24,2 megapixel sensor zorgt ervoor dat je uitstekende video’s en heldere foto’s maakt
+ De optie dat je de ISO waarde kan verhogen tot 51100 maakt een wereld van verschil uit. Hierdoor komen scherpe beelden in een donkere lichtomgeving niet meer in gevaar
+ De vaste brandpuntafstand kan je dankzij de teleconverter-ring naar 35mm en 50 mm verhogen

Minpunten

– Beeldstabilisatie om de bewegingsonscherpte terug te dringen ontbreekt

Specificaties in een notendop

Beeldkwaliteit: Goed tot heel goed
Cameragebruik voor: Het maken van vakantiefoto’s en foto’s in familiale sfeer
Beeldsensor type: 1”
Geschikt voor welke fotograaf: uitstekende voor beginnende fotografen
Type beeldondersteuning: VGA, HD Ready (720p), Full HD (1080p)
Hoeveelheid megapixels: 20,1 MP
Beeldstabilisatie voorzien: Ja
Ingebouwde Wifi: Ja