Dotrix

De Beste Drones voor Camera-gebruik

€399,00
Meer info
€999,00
Meer info
Beste prijs-kwaliteit
DJI
Meer info

Het is misschien een open deur intrappen, maar heb je al grondig nagedacht wat je met een drone wil gaan doen. Is het de bedoeling dat je gewoonweg een beetje als recreatieve drone piloot wil gaan rondvliegen of wil je de drone gebruiken voor het serieuze werk om luchtfoto’s of luchtvideo’s te maken? Misschien is het een lumineus idee om twee drones tegelijk te kopen. Eentje om wat te oefenen, de ander een duurder exemplaar voor het echte professionele werk. Een drone van 50 euro zien crashen baart minder kopzorgen dan een dure cameradrone van 1200 euro die als een ongeleid projectiel tegen een onvoorziene hindernis knalt. Op deze pagina over de beste drones voor camera-gebruik lees je praktische informatie over de aankoop van een nieuwe drone. Deze 3 drones liggen in de bovenste schuif bij de meeste consumenten: DJI Mavic 2 Pro, DJI Mavic Mini en DJI Mavic 2 Zoom.

De wet- en regelgeving in verband met drones met camera’s

Voor dat je een drone aanschaft, zal je sowieso op de hoogte moeten zijn van de aparte regel- en wetgeving die is voorzien als je met een drone een vlucht wil maken. Hieronder een opsomming van de voornaamste regels:

  • absoluut verbod om in de buurt van een luchthaven – groot of klein – te vliegen
  • verbod boven een bebouwing
  • vliegen boven een grote groep mensen
  • niet in de buurt van havengebieden, spoorwegen of een industrieel gebied
  • vliegen bij het vallen van de avond, ’s avonds en ’s nachts is verboden
  • je moet altijd rekening houden met de privacy als je mensen filmt
  • de drone moet altijd met het blote oog zichtbaar zijn
  • volg de strikte regels wat vlieghoogte betreft: in België is de hoogte bepaald op 120 meter sinds 1 juli 2020

Hou vooral rekening met de duur van de vlucht en de afstand

De ene drone is de andere niet. Zeker wat de vluchtduur en de grootte van het traject aangaat, zijn er heel wat verschillen op te tekenen. Dat heeft alles te maken met de accu. Of die sterk is of niet. De meer gesofisticeerde drone modellen kunnen allemaal rekenen op een krachtige batterij. Hierdoor vergroot je de vliegduur en de afstand van de drone. Gemiddeld kunnen krachtige accu’s een 30-tal minuten in de lucht blijven.

De beste drones voor camera-gebruik: beeldkwaliteit

Als je een drone met camera koopt, is het heel belangrijk op voorhand te weten wat je met je fotografie of video opnames beoogt. Wie op zoek is naar professionele filmbeelden, moet sowieso de voorkeur geven aan een 4K beeldkwaliteit. Voor een beginner volstaat in eerste instantie een Full HD resolutie.

Obstakel detectie geeft je een veilig gevoel

Geen enkele drone piloot zit erop gevlast dat de drone ergens tegengaan sukkelt en daardoor een crash veroorzaakt. Om die reden werd obstakel detectie in het leven geroepen. Niet alle drones op de markt bezitten zo een ingebouwd detectiesysteem. Bepaalde modeltypes hebben alleen aan de voorkant sensoren. Sommigen aan de voor- en achterzijde. Als je op beide oren wil slapen en voor volledige veiligheid opteert, zal ook de onderkant van de drone objecten moeten kunnen detecteren.

Maak een keuze tussen diverse bedieningssystemen

Er bestaan uiteenlopende bedieningspanelen. De instapmodellen werken vaak met een app waarmee je de drone kan besturen. Wie een combinatiepakket aankoopt, bestuurt meestal de drone door middel van joysticks en gebruikt de eigen telefoon als beeldscherm. Nog vermelden dat je drone die je enkel met een app bestuurt, minder accuraat werkt.

DJI Mavic 2 Pro Drone

Algemene productomschrijving

De DJI Mavic 2 Pro is een drone, speciaal ontworpen voor de gevorderde en professionele videomaker en fotograaf. Wie als professionele dronepiloot aan de slag wil gaan, is dit een uitstekend toestel met een betaalbaar prijskaartje. Door middel van de 1 inch grote sensor maak je opnames in 4K kwaliteit met 30 frames per seconde. De drone beschikt over een time lapse mode. De drone kan op die manier gedurende een timelapse opname bewegen. Het diafragma stel je persoonlijk zelf in. Met deze werkwijze kan je de scherptediepte van de opnamebeelden aanpassen. Wanneer de batterij volledig tot 100 procent is geladen, plan je een vlucht in die maximaal 31 minuten duurt. Dit dronetoestel bevat standaard een 360 graden detectie voor obstakels. De kans is tot een minimum herleid dat je ongewild ergens tegenaan vliegt. Met het Ocusync 2.0 systeem ontstaat een draadloze verbinding met onder andere de DJI Googles. Met deze speciale VR bril bekijk je wat je drone allemaal filmt. Daarnaast wisselt deze drone automatisch naar een 5Ghz bandbreedte. Hierdoor worden storingen drastisch verminderd.

Plus- en Minpunten

Pluspunten

+ Gedetailleerde beelden neem je op met de 1 inch sensor in 4K kwaliteit
+ De scherptediepte van je beelden stel je zelf in via het diafragma
+ Als je batterij optimaal is geladen, kan je met het toestel maximaal 31 minuten in de lucht hangen

Minpunten

– Je mag met deze drone in België niet overal vliegen of je moet een toelating aanvragen
– Standaard wordt er slechts één accu meegeleverd

Specificaties in een notendop

Type beeldondersteuning: Ultra HD (4K), Full HD (1080p)
Maximum vliegtijd: 31 minuten
Maximum afstand om te vliegen: 18 kilometer
Niveau van gebruiker: Professioneel
Follow me functie: Ja
Maximale snelheid: 72 km/u
Beeldsensor type: 1”
Beeld stabilisatie: Ja

DJI Mavic Mini Drone

Algemene productomschrijving

De DJI Mavic Mini is dankzij het compacte formaat het meest geschikt voor video- en fotografen als ondersteuning tijdens hun reis. Als de drone is ingeklapt, is de grootte van de afmeting: 14 x 8,2 x 5,7 centimeter. Zo kan je de drone makkelijk in een tas meenemen. Video’s worden in een 2,7K resoltuei opgenomen. Onder de meest optimale omstandigheden en een batterij die volledig is opgeladen, kan je met de drone een vlucht van een half uur maken. Een gimbal met 3 assen zorgt dat trillingen en bruuske schokken verminderen. De drone wordt bestuurd door eenvoudige handgebaren, een standaard meegeleverde afstandsbediening of de DJI app. Via deze app kan je verschillende handige opnamemodi instellen zoals QuickShot of Cinematic om er maar een paar op te noemen. Via deze modi maakt je drone uiteenlopende shots en bewegingen.

Plus- en Minpunten

Pluspunten

+ De drone is vrij makkelijk op reis mee te nemen door het inklapbaar en compact ontwerp
+ Uitstekend te gebruiken om natuurgebieden of verschillende evenementen te filmen in 2,7 resolutie met 30 fps
+ Wanneer je batterij volledig is geladen, is een vlucht van 30 minuten mogelijk

Minpunten

– Bewegingen kunnen worden beïnvloed als de wind opsteekt omdat de drone een lichtgewicht is

– De batterij geraakt sneller leeg wanneer de drone last heeft van de wind en de bewegingen hierdoor soms worden gehinderd

Specificaties in een notendop

Type beeldondersteuning: Full HD (1080p)
Maximum vliegtijd: 30 minuten
Maximum afstand om te vliegen: 4 kilometer
Niveau van gebruiker: Beginners
Follow me functie: Nee
Maximale snelheid: 46,8 km/u
Beeldsensor type: 1/2.3”
Beeld stabilisatie: Ja

DJI Mavic 2 Zoom Drone

Algemene productomschrijving

De DJI Mavic 2 Zoom is zoals het modeltype al zegt een drone met een camera die beschikt over een zoomlens. Door de 2 x optische zoomlens staat een zoombereik van 24 tot 48 millimeter ter beschikking. Videobeelden worden geschoten in 4K kwaliteit met 30 frames per seconde. Onder voorwaarde dat de accu volledig is opgeladen, kan je een vlucht van 31 minuten inplannen. Met de Dolly Zoom mode ben je in staat op een onderwerp in te zoomen en de drone achteruit te laten vliegen. De ingebouwde 360 graden obstakel detectie voorkomt dat de drone ergens tegenaan vliegt. Het OcySync 2.0 systeem verbind je draadloos met onder andere de DJI Goggles. Met deze virtual reality bril bekijk je meteen de opnames van de drone. Je schakelt volautomatisch over naar een 5 Ghz bandbreedte zodat de kans op storingen in de kiem wordt gesmoord.

Plus- en Minpunten

Pluspunten

+ Je hebt een zoombereik van 24 tot 48 millimeter door de 2 x optische zoom
+ Video opnames in 4K kwaliteit met 30 fps
+ Wanneer je batterij volledig is opgeladen, behoort een vlucht van 31 minuten tot de mogelijkheden

Minpunten

– Standaard levering met slechts 1 accu

– Je mag niet overal een vlucht maken met deze drone

Specificaties in een notendop

Type beeldondersteuning: Ultra HD (4K kwaliteit), Full HD (1080p)
Maximum vliegtijd: 31 minuten
Maximum afstand om te vliegen: 18 kilometer
Niveau van gebruiker: Voor gevorderde drone piloten
Follow me functie: Ja
Maximale snelheid: 72 km/u
Beeldsensor type: 1/2.3”
Beeld stabilisatie: Ja