Dotrix

Beste Geheugenkaarten: SD kaart kiezen voor je camera

€16,49
Meer info
€11,79
Meer info

Er zijn verschillende soorten geheugenkaarten. Tegenwoordig wordt de SD-geheugenkaart vooral gebruikt in camera’s en MicroSD-kaarten in smartphones en tablets. Er zijn ook camera’s die gebruik maken van CF (Compact Flash) kaarten. CF-kaarten zijn groter en minder gevoelig voor mogelijke schade door buigen of kraken. Kleine SD-kaarten worden door hun kleine formaat nu ook vaker gebruikt voor ruimtebesparende opslag in digitale camera’s.

Conventionele SD-kaarten breken gemakkelijk

Conventionele SD-kaarten met een zacht plastic ontwerp kunnen gemakkelijk worden vernietigd door ze te buigen of te breken. De contacten zijn voorzien van kleine verhoogde ruggen die gemakkelijk afbreken. Op vakantie of voor grotere fotoshoots is het aan te raden aan om een hardcase mee te nemen om de kaarten te bewaren. Een kleine investering tegenover je spiegelreflex camera of je lenskappen, bijvoorbeeld.

De geheugengroottes en opslagsnelheden

De snelheden van SD-kaarten

Laat je niet in de war brengen. Er zijn veel klassen van geheugenkaarten. Ze allemaal opnoemen kan heel lang duren en zal je alleen maar in verwarring brengen. Laten we het simpel houden:
De meeste van de huidige SD-kaarten zijn zogenaamde SDXC UHS-I (9 contacten op de achterzijde) of SDXC UHS-II (17 contacten in twee rijen op de achterzijde). Met SDXC UHS-I-kaarten is een goede lees- en schrijfsnelheid 95 MB/s verzekerd. Deze snelheid is voldoende voor de meeste toepassingen in de fotografie. Ook voor video-opname of 4K-videobestanden volstaan de SDXC UHS-I-geheugenkaarten.

Een nadeel van 95 MB/s is niet zozeer de schrijfsnelheid in de camera, maar vooral de leessnelheid, waardoor de overdracht van je foto’s en video’s naar de harde schijf voor een wachttijd zorgt. Dit zou de meeste foto-amateurs, die “maar” 1000 of 2000 foto’s per vakantie mee naar huis nemen, niet mogen storen. Voor toegewijde foto-amateurs en professionele fotografen is deze schrijf- en leessnelheid echter vaak niet voldoende. Als je na een huwelijksreportage met minimaal 3000 foto’s naar huis gaat, zul je je snel de beste schrijf- en leessnelheid van kaarten voor digitale camera’s wensen. Fotografen besparen tot 60% van de tijd door de hogere leessnelheid!

De betere UHS-I SD-kaarten

Kingston
Technology Canvas Select flashgeheugen 128 GB SDXC Klasse 10 UHS-I
Kingston
Technology Canvas Select Plus flashgeheugen 128 GB MicroSDXC Klasse 10 UHS-I
8,89
SanDisk
Extreme Pro SDXC 64GB - V30 U3 UHS-I -170MB/s
19,99
SanDisk
Sandisk Extreme flashgeheugen 128 GB MicroSDXC Klasse 3 UHS-I
21,99

Je kunt de kaarten met twee rijen en 17 contacten (UHS-II) ook in oudere camera’s gebruiken. De kaarten zijn compatibel met oude camera’s en lezers. Dit betekent dat je niet de volledige snelheid van de USH-II kaarten gebruikt, maar met een kaartlezer (USB-C / USB-3.0 en UHS-II mogelijkheid) kun je de kaarten veel sneller lezen. Het kan dus zinvol zijn om de snelle kaarten ook in oude camera’s te gebruiken, vooral omdat je met de snelle kaart al bezig bent met de voorbereiding van je volgende camera die zeker UHS-II kan gebruiken!

Ultrasnelle SD-geheugenkaarten voor veeleisende en professionele gebruikers

Hoewel de snelle SD-geheugenkaarten, de zogenaamde SDXC UHS-II-kaarten, duurder zijn, zijn ze ook sneller met tot 300 MB/s voor de gegevensoverdracht. Vooral als je een hoge-resolutiecamera met meer dan 24 megapixels gebruikt en grote hoeveelheden gegevens opslaat, kan het handig zijn om wat dieper in je geldbeugel te tasten. Deze snelle SD-geheugenkaarten zijn ook nodig als je wilt dat je camera veel beelden per seconde met een hoge megapixelresolutie op de kaart schrijft.

De snelste en beste SD-geheugenkaarten voor fotografen zijn nu SDXC UHS-II-kaarten (17 contacten in twee rijen op de achterzijde).

De betere UHS-II SD-kaarten

Geheugenformaat SD-kaart

Hoe groot moet de geheugenkaart van je camera zijn? De meest voorkomende geheugengroottes voor geheugenkaarten zijn 32 GB, 64 GB, 128 GB, 256 GB, 512 GB. Voor thuisgebruikers zijn 64 GB geheugenkaarten meestal voldoende. Op een 64 GB kaart kan bijvoorbeeld een 24 megapixel camera ongeveer 1200 foto’s in RAW-formaat of ongeveer 4300 foto’s in JPG-formaat opslaan.

De beste SD-kaart ter wereld

Degenen die van hun foto’s houden, spelen het veilig. Sony produceert de G-serie SD-geheugenkaarten (Sony SF-G Tough). Deze SD-kaarten zijn veel stabieler tegen breuk en schokken. De kaarten zijn ook veel minder gevoelig voor stof, spatwater of regen. De kaarten hebben een hoge schrijfsnelheid, wat belangrijk is voor een snelle, continue opname. En ze bieden een hoge leessnelheid om tijd te besparen op de computer. De kaarten zijn veel duurder dan een “normale” SanDisk met 95 MB/s schrijf- en leessnelheid, maar ook veel robuuster. De foto’s op de kaart zijn gewoon onvervangbaar. Een defecte of gestolen camera is vervangbaar. Jouw foto’s zijn dat niet. Als je de prijs van een SanDisk 64 GB met 300 MB/s en een Sony SF-G Tough 64 GB met 300 MB/s vergelijkt, is de toeslag zelfs klein. De kaart heeft de classificatie IP68. Dit betekent dat de kaart stofdicht en waterdicht is.

Een ander voordeel van de Sony SF-G64T (64 GB) Tough memory card is dat er geen schrijfbeveiligingsschuif aan de zijkant zit, die gemakkelijk kan afbreken. Niemand heeft de schuifknop nodig en het is goed dat Sony de moed had om het weg te laten op de Sony SF-G64T (64 GB) Tough memory card.

Sony SF-G64T SD-geheugenkaart (64 GB, UHS-II, SD Tough, G-serie)
65,00

Geheugenkaarten voor nieuwe camera’s

De nieuwe XQD kaarten zijn snel en worden daarom gebruikt in de nieuwe camera’s zoals de Nikon Z7, Nikon Z6 of Canon EOS R5. CF-express type B kaarten zijn een verdere ontwikkeling van de eerste XQD kaarten en zijn identiek in ontwerp, maar nog sneller. Ze worden vaak gebruikt voor video-opname, omdat ze een hoge datasnelheid hebben. Meestal kunnen de beste XQD-kaarten ongeveer 400 MB per seconde aan. Alleen de SanDisk CF-express kaart beheert tot 800 MB per seconde bij het schrijven en tot 1500 MB per seconde bij het lezen. Deze CF-express kaarten zijn nog steeds relatief duur in vergelijking met SD-kaarten. Let op dat al je accessoires omkunnen met de specifieke kaart die je koopt. Sommige mobiele fotoprinters kunnen bijvoorbeeld niet om met deze CF-express kaarten; maar wél met XQD-kaarten. Check de website van je accessoiremaker voor de juiste informatie!

De betere XQD-kaarten

Sony
XQD 64E-R flashgeheugen 64 GB XQD
109,80
Sony
SONY 120GB XQD G-Series geheugenkaart 440MB/s
199,00
Nikon
64GB XQD 440 MB/s geheugenkaart
Sony
XQD High Speed 32GB R440 W400
119,95

Conclusie

De vraag welke geheugenkaart voor jou de juiste is, is gemakkelijk te beantwoorden. Terwijl een overdrachtssnelheid van 170 MB/s van een SDXC UHS-II-kaart geschikt is voor bijna alle toepassingen in de fotografie wordt een 300 MB/s SDXC UHS-II-kaart aanbevolen voor fotografen die ook veel beelden per seconde een keer belichten. Dit kan gemakkelijk gebeuren bij fotothema’s zoals sportfotografie, actiefotografie of dierenfotografie…

Ook voor andere fotografen, die veel foto’s of grote beelden mee naar huis nemen, is zo’n kaart met 300 MB/s aan te raden. Als je camera “bevriest” tijdens het gebruik, is de reden meestal het gebruik van te langzame geheugenkaarten.