Dotrix

De Beste Instant Camera’s van naderbij bekeken

€124,96
Meer info
Premium keuze
Polaroid
€131,00
Meer info
Beste prijs-kwaliteit
Fujifilm instax
€89,00
Meer info

Hoewel de instant camera sinds 1948 boven de doopvont werd gehouden, blijft dit kleine fototoestel nog steeds populair binnen het fotografiewereldje. Gedurende zeven decennnia kende de instant camera zowel goede als slechte tijden. Ondanks de moordende concurrentie blijft dit foto-apparaat zich uitstekend handhaven. Het magisch effect van het onmiddellijk kunnen genieten van een foto op papier vlak na de gemaakte opname, is blijkbaar onbetaalbaar. Het maakt de keuze om een instant camera te kopen er niet eenvoudiger op. Als je er over nadenkt om een instant camera aan te schaffen, moet je aan een paar dingen denken. Op deze pagina over de beste instantcamera’s trachten we je te helpen om een keuze te maken. Een kleine gids waarin we de drie beste instant camera’s onder de loupe nemen: Fujifilm Instax Mini 90, Polaroid OneStep+ en Fujifilm Instax SQUARE SQ6.

Belangrijk om in je achterhoofd te houden

Hybride instant camera is de laatste trend

De laatste modetrend zijn hybride instant camera’s. Dit zijn fototoestellen waarbij je de foto kan nabewerken voor dat je overgaat om uit te printen. Heel veel fotografen geven nog steeds de voorkeur aan een experiment met de analoge instant camera. De retrostijl blijft blijkbaar nog heel veel fotofanaten intrigeren. Daarom doen de klassieke oudere modellen het nog steeds goed.

Polaroid en Fujifilm toonaangevende instant camera verkopers

Wie op zoek gaat naar de beste instant camera’s, komt zeker de twee meest toonaangevende fabrikanten van instant camera’s tegen: Polaroid en Fujifilm. Zij zijn ongetwijfeld de marktleiders, op de voet gevolgd door Lomography en Leica die de laatste tijd eveneens hun gewicht in de weegschaal leggen.

Ideaal om kinderen te introduceren in de fotografie

De beste instant camera’s kan je gebruiken om allerhande tijdsopnames vast te leggen. Vakantiefoto’s en speciale evenementen zoals feestjes scoren uiteraard altijd goed. Maar heel veel ouders vinden een instant camera het uitgelezen apparaat om hun kinderen de eerste voetstappen te laten zetten met de wereld van de fotografie.

De voor- en nadelen van een instant camera

Wie eigenaar is van een instant camera, profiteert van enkele voordelen die andere camera’s niet hebben. Je beschikt immers na elke beeldopname over tastbaar fysiek fotomateriaal. Die kan je meteen bewaren of aan iemand weggeven zodat de herinnering levend in stand blijft gehouden. Verlies niet uit het oog dat het design van de nieuwste instant camera’s heel trendy zijn. De voor- en nadelen even op een rijtje:

De voordelen van een instant camera

 • Je hebt onmiddellijk een foto op papier in handen vlak na een bijzondere gebeurtenis
 • Instant camera’s zijn vrij eenvoudig te bedienen. Ook voor absolute beginners in de fotografie
 • Uitstekend om je kinderen te laten kennismaken met fotografie
 • Je moet geen echte kenner-fotograaf zijn om er heel veel voldoening aan te beleven, ze zijn heel wat makkelijker te bedienen dan een echte spiegelreflexcamera bijvoorbeeld.

De nadelen van een instant camera

 • Regelmatig zal je fotopapier moeten aanschaffen
 • De prijs van het fotopapier ligt aan de hoge kant
 • Wie in het bezit is van een analoog model, heeft niet de mogelijkheid om een foto op voorhand nog te bewerken
 • De batterijen zijn in vele gevallen niet oplaadbaar
 • Ze zijn vaak wel wat groter dan de meeste compactcamera’s.

Welke doelgroep koopt een instant camera?

Je zal je misschien in je koffie verslikken als je het antwoord op deze vraag leest. Maar Polaroid camera’s worden massaal aangekocht door studenten en jongeren. Op het social media platform Instagram kan je zelfs met een effect de foto’s van Polaroid imiteren. Hoewel we volop in een digitaal tijdperk leven, blijft een tastbare foto op de muur nog steeds niet aan populariteit te hebben ingeboet. Een zichtbare foto als muurdecoratie geeft nog altijd iets speciaals en een meerwaarde. Daarnaast zien Polaroid camera’s er vaak vintage uit. Nog een gouden tip: koop geen oude Polaroid toestellen op tweedehandssites omdat vervangstukken bij een eventuele reparatie nauwelijks nog te vinden zijn.

Fujifilm Instax Mini 90

Algemene productie omschrijving

De Fujifilm Instax Mini 90 is een hypermoderne instant camera in retrostijl. Je legt je beeldmateriaal vast in een ouderwetse degelijke zoeker, je klikt op de ontspanknop en er floept onmiddellijk een foto met de afmeting van 8,6 x 5,4 centimeter uit aan de bovenkant van je instant camera. Door de verschillende belichtingsopties leg je leuke fotobeelden vast. Of het nu gaat om macrofoto’s, familieportretten of landschapsfotografie. Met de ‘Kids Mode’ bijvoorbeeld ben je in de gelegenheid om spelende kinderen in een attractiepark heel makkelijk vast te leggen. De scherpte van de foto’s kan je aan de achterkant van de camera makkelijk naar je eigen persoonlijke wens instellen. Daarnaast voorziet deze instantcamera dat je twee foto’s over elkaar kan leggen. Zo maak je speciale kunstzinnige afbeeldingen.

Automatisch meegeleverd

 • Voorzien van een oplaadbare batterij (NP-45A)
 • Batterijlader van het type BC-45C
 • Een schouderband

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Door gebruik te maken van de verschillende belichtingsopties kan je ook in minder gunstige lichtomstandigheden heldere scherpe foto opnames maken
+ Eén van de weinige instant camera’s waar je mee kan fotograferen zonder dat je een flits moet gebruiken
+ De optie ‘Kids Mode’ zorgt ervoor dat je bewegende beelden van ravottende kinderen toch probleemloos scherp vastlegt

Minpunten

– Op het LCD scherm bekijk je alleen maar de instellingen. Geen mogelijkheid om foto’s te zien
– Het fotopapier van een instant camera is niet aan de goedkope kant. De prijs ligt sowieso hoger dan dat dit het geval is bij andere camera’s

Technische specificaties in een notendop

Voorziene stroom: batterij
Interne flitser: ja
LCD scherm: ja
Gewicht: 296 g

Polaroid OneStep+

Algemene productie omschrijving

Met de Polaroid OneStep+ stockeer je je geschoten foto’s op in een daarvoor speciaal voorziene bewaarbox. Je archiveert tot plus minus 40 foto’s in 1 box. Daarnaast beschik je over een notitievak aan de zijkant. Op deze wijze inventariseer je alle foto’s op een ordentelijke manier. Met de viewfinder van de Polaroid Originals OneStep 2 VF kadreer je eenvoudig de foto. Zo vermijd je dat je favoriete onderwerpen net buiten een beeld vallen. Een andere grote troef is dat de instant camera over een heel krachtige flitser beschikt. Hierdoor kan je ook scherpe foto’s maken in donkere omstandigheden. De lens van 106 mm zorgt dat je heel scherpe foto’s kan schieten. Het resultaat kan je meteen uitprinten op het meegeleverde fotopapier.

Automatisch meegeleverd

 • De kabel voor een usb
 • Een handige bewaarbox
 • Filmpapier: Polaroid I type
 • Een draagriem

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ In de bewaarbox kan je plus minus 40 foto’s opslaan en archiveren
+ Je bepaalt het kader van een foto met de viewfinder
+ De flitser is heel krachtig waardoor je in alle duistere lichtomstandigheden scherpe foto’s maakt

Minpunten

– Het fotopapier van een instant camera is niet aan de goedkope kant. De prijs ligt sowieso hoger dan dat dit het geval is bij andere camera’s

Technische specificaties in een notendop

Voorziene stroom: batterij, PC/laptop, USB poort
Interne flitser: ja
LCD scherm: nee
Gewicht: 493 g

Fujifilm Instax SQUARE SQ6

Algemene productie omschrijving

Met de Fujifilm Instax SQUARE SQ6 print je foto’s af in de vorm van een vierkant. Aan de voorzijde van de instant camera bevindt zich een kleine spiegel. Zo maak je op een gemakkelijke manier selfies. Door die selfie modus in te schakelen, stel je bovendien meer gedetailleerd scherp. De instant camera beschikt over een optische viewfinder. Je bepaalt hierdoor heel makkelijk het fotokader. Op deze wijze vermijd je dat een onderwerp onzichtbaar op de foto verschijnt. Deze instant camera houdt nog een andere troef achter de hand. Met de Automatic Exposure Control wordt er automatisch rekening gehouden met het omgevingslicht. Hierdoor wordt de foto op een nauwkeurige manier belicht. Deze ondersteuning is vooral handig en praktisch als je je begeeft in een minder verlichte locatie. De achtergrond en het onderwerp worden automatisch door de camera lichter getoond. Hou er rekening mee dat bij deze instant camera het fotopapier niet standaard wordt meegeleverd.

Automatisch meegeleverd

 • CR2 batterijen (2x)
 • Gekleurde flitsfilters (3x)
 • Een schouderband

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Mogelijkheid om probleemloos selfies te maken door middel van de spiegel aan de voorzijde
+ Met de optische viewfinder bepaal je zelf het kader van de genomen foto
+ Voor de juiste belichting kan je beroep doen op de Automatic Exposure Controle die het omgevingslicht correct inschat

Minpunten

– Het fotopapier van een instant camera is vrij duur. De prijs ligt sowieso hoger dan dat dit het geval is bij andere camera’s
– Het papier wordt niet automatisch meegeleverd en moet apart worden gekocht

Technische specificaties in een notendop

Voorziene stroom: batterij
Interne flitser: ja
LCD scherm: nee
Gewicht: 393 g