Dotrix

De Beste Microscopen om thuis te gebruiken

€124,90
Meer info
€234,00
Meer info
Beste prijs-kwaliteit
Levenhuk
Meer info

Met een microscoop kan je heel kleine objecten uitvergroten die je nauwelijks met het blote oog waarneemt. Het is de bedoeling dat je deze miniscule objecten in de meeste gevallen gaat bestuderen. Vooral wetenschappelijke academici maken gebruik van deze toestellen. Ook in de lessen biologie op school is dit een veelgebruikt instrument. Zo een microscoop kan je uiteraard ook als particulier in huis halen om objecten uitvoerig te bestuderen. Maar wat zijn nu de ideale parameters en kenmerken van een uitstekende microscoop? Op deze pagina over de beste microscopen krijg je een uitgebreid antwoord op deze vraag. Volgende 3 microscopen zijn toonaangevend in hun marktsegment: Bresser Junior Microscoop set 40x-1024x, Bresser LCD Microscoop 3.5 Inch 50x – 2000x 5MP en Levenhuk MED 30T Trinocular Microscoop.

Voor welk doel wil je een microscoop gebruiken?

Als je plannen smeedt om een microscoop aan te kopen in de nabije toekomst, moet je één vraag centraal stellen: voor welke doeleinden wil je het apparaat gebruiken? Welk onderzoekswerk heb je voor ogen. Wil je op medisch vlak beroepsmatig een bloedonderzoek uitvoeren? Of ben je van plan bepaalde virussen en bacteriën onder een vergrootglas te houden? Of onderzoek je archeologische stenenvondsten? Als je stenen bestudeert bijvoorbeeld heb je een minder sterke microscoop nodig. Er zijn verschillende microscopen verkrijgbaar voor elk object dat je wil gaan onderzoeken.

Aan welke voorwaarden moet de beste microscoop voldoen

Een belangrijke tip die je beter niet in de wind slaat. Een kwaliteitsvolle microscoop is niet bepaald goedkoop. Wanneer je een vrij goedkoop exemplaar op de kop kan tikken, mag je er zeker van zijn dat de kwaliteit van het apparaat ook minder goed gaat zijn. Verder zijn er nog enkele parameters die je zeker niet uit het oog mag verliezen:

 • De keuze tussen een binoculaire of monoculaire microscoop

Deze termen betekenen alleen maar of je een object wil bestuderen met één oog of met twee ogen. De binoculaire versies zijn over het algemeen duurder, maar hebben het grote voordeel dat ze minder de ogen vermoeien.

 • Het belang van het scherpstellen

Bij een kwaliteitsvolle microscoop kan je zowel heel fijnmazig scherpstellen of vrij grof. De meer gesofisticeerde modellen beschikken hiervoor een dubbele knop.

 • Het vergroten van de objecten

De vergroting is uiteraard heel belangrijk en een belangrijk kenmerk van een goede microscoop. Met de beste microscopen kan je 40 x tot 200 x vergroten.

 • Een solide microscoop beschikt over een degelijk statief

De beste microscopen zijn solide en robuust. In de eerste plaats moet vooral het statief en de voet erg stevig zijn. Het enige minpuntje is dat de microscoop hierdoor nogal zwaar aanvoelt.

 • Kiezen voor een bepaald lichttype

Het balang van type licht wint meer en meer veld. In het verleden werden microscopen traditioneel voorzien met een halogeenverlichting. Maar de jongste jaren is er duidelijk een ommekeer waar te nemen. De halogeen exemplaren worden de dag van vandaag vervangen door LED-verlichting. Het grote voordeel van LED is dat het vooral energiezuinig is en de objecten beter gedetailleerd in beeld brengt.

Welke objecten zijn leuk om onder een microscoop te leggen?

Tegenwoordig worden microscopen niet enkel maar voor professionele doeleinden gebruikt, maar steeds meer hobbyisten maken gebruik van deze boeiende onderzoekstechniek. Zo kan je verschillende objecten, die je bij je thuis hebt liggen, onder het vergrootglas van een microscoop houden. Hieronder enkele tips van objecten die bij amateur-onderzoekers heel populair zijn:

De zandkorrels van de zee

Wanneer je een dagje aan de zee gaat uitwaaien op het mulle strand, kan je meteen het nuttige met het aangename koppelen. Vul een klein frisdrankflesje met zandkorrels. Een kwartflesje, gevuld met zand, is meer dan voldoende. Als je bij je thuis de zandkorrels onder het microscopisch apparaat bekijkt, ga je pas ontdekken hoe kleurrijk het strandzand eigenlijk is. Een kleurenpalet met groen, roos, rood en paars zal je overweldigen.

Theekruiden en kurkuma

Theekruiden of andere kruiden koken zorgt voor heel verrassende resultaten. Wanneer korrels openbreken onder de microscoop, zal het je aangenaam verrassen hoe kleurrijk bijvoorbeeld zoutkorrels kunnen zijn. Kruiden met een gekleurde tint anderzijds zorgen dan weer voor een heel ander resultaat en effect. Vooral oregano, paprika en kurkuma kruiden zullen je wenkbrauwen doen fronsen.

De glinsterende kristallen van sneeuwvlokken

Tijdens de wintermaanden bestaat de kans dat het een paar dagen sneeuwt. Mocht zich de kans zich voordoen en het begint te sneeuwen, moet je overwegen om enkele sneeuwvlokken onder de microscoop bekijken. Dit is misschien één van de meest magische hoogtepunten die je ooit gaat tegenkomen. Glinsterende kristallen in uiteenlopende witte en blauwe tinten. Adembenemende glitters onder je microscoop kom je immers niet alle dagen tegen.

Bresser Junior Microscoop set 40x-1024x

Algemene productomschrijving
Met de Bresser Junior Microscoop set 40x-1024x wordt een koffer standaard meegeleverd, deel je je bevindingen en eventuele mogelijke ontdekkingen. Het onderwerp kan worden uitvergroot tot maar liefst 1024 keer. Eén van de oculairs is vrij makkelijk aan te sluiten op de computer, zodat je beeldmateriaal van alles wat je waarneemt archiveert en zelfs deelt met je vrienden op sociale media zoals Facebook. De microscoop wordt geleverd met dek- en preparaatglaasjes. Ook het microscoopbestek ontbreekt niet. Hierdoor kan je meteen aan het werk om iets op te sporen. Ook is er een kweekbakje voor garnalen voorzien waarmee je deze kweekt. Vervolgens kan je het kweekproces en hun proces op de voet volgen en helemaal vastleggen onder de microscoop.

Meegeleverd standaard

 • 5 x object glaasjes
 • 5 x afdekglaasjes
 • USB pc-oculair
 • Koffer
 • Microscoopbestek
 • Mikrotoom
 • Gist
 • Stofkap
 • Zeezout
 • Garnalen eieren
 • Netstroomadapter

Plus en minpunten

Pluspunten

+ Je kan de microscoop aansluiten aan je computer. Hierdoor bewaar je alle beeldmateriaal van al je bevindingen
+ Via de PC kan je makkelijk foto’s delen met sociale media

Minpunten

– De microscoop is enkele compatibel met een Windows PC

Bresser LCD Microscoop 3.5 Inch 50x – 2000x 5MP

Algemene productomschrijving
Met de Bresser LCD Microscoop 3.5 Inch 50x – 2000x 5MP neem je superkleine organismen waar. Deze doorlicht- en opzetmicroscoop beschikt over een LCD scherm van 3,5 inch. Het onderwerp wat je onderzoekt kan worden uitvergroot tot 2000 keer. De foto’s sla je op via de SD geheugenkaart van maximaal 32 GB die je vrij makkelijk met je scherm verbindt. Het kopiëren van je verschillende waarnemingen gebeurt via de hulp van een usb-kabel. Zo kan je op elk ogenblik de onderwerpen terug opvragen en wissel je informatie uit op verschillende sociale media zoals Instagram en Facebook. Standaard worden 20 dekglaasjes mee aangeleverd waarvan een 5-tal een voorbeeldobject hebben die je meteen met de microscoop onderzoekt.

Meegeleverd standaard

 • Een kruistafel l met Nonius schaalverdeling
 • Microscoop bestek
 • Een usb-kabel die 2 meter lang is
 • Microtoom
 • 5 preparaten
 • 6-kleurig filterwiel
 • 20-tal dek glaasjes
 • 10 object dragers

Plus en minpunten

Pluspunten

+ Mogelijkheid om de microscoop aan te sluiten op je computer en zo alles te bewaren
+ Via een LCD-scherm vergroot je het onderwerp tot 2000 keer
+ Via de PC kan je makkelijk foto’s delen met sociale media

Minpunten

– De microscoop kan je enkel verbinden met een Windows PC

Levenhuk MED 30T Trinocular Microscoop

Levenhuk MED 30T Trinocular Microscope

Meer info
Levenhuk MED 30T Trinocular Microscope Magnification: 40–1000x. Trinocular head, infinity-corrected semi-plan achromatic objective lenses, an Abbe condenser with an iris diaphragm and a filter holderLevenhuk MED 30 is a trinocular microscope in a professional series Levenhuk MED. The microscope...

Algemene productomschrijving
De Levenhuk MED 30T Trinocular Microscoop wordt gebruikt voor professionele doeleinden. De microscoop is gebaseerd op achromatische optica. Dit betekent concreet dat je extra accessoires eventueel apart kan aanschaffen en achteraf installeren. Hierdoor creëer je mogelijkheden om de microscoop uit te breiden. Deze microscoop is de ideale biotoop voor een specialist in een diagnostisch of klinisch laboratorium, universitaire afdeling of instituut waar onderzoeken worden uitgevoerd. De microscoop beschikt over een trinoculaire kop. Vrij vertaald betekent dit dat de kop draaibaar is en wordt voorzien van een straalsplitser. De hellingshoek van 30 ° is erg handig voor langdurig werk. Daarnaast zorgt de 360 ° draaibare kop voor het effectieve gebruik van de microscoop bij een groepswerk voor studenten.

Meegeleverd standaard

 • Een microscoopvoet wordt standaard aangeleverd
 • Beschikt over een 360 ° trinoculaire kop die draaibaar is
 • Voorzien van filters: geel, groen, blauw
 • Groothoek oculair met een coating die schimmelwerend is
 • 2 zekeringen
 • Een stofkap
 • Een netkabel voor de microscoop
 • Levenslange garantie

Plus en minpunten
Pluspunten

+ De microscoop heeft een levenslange garantie
+ Er is LED-licht voorzien waarbij je de helderheid kan aanpassen
+ De objectieflenzen beschikken over een coating die schimmelwerend is

Minpunten

– Als je de microscoop wil uitbreiden zal je onderdelen apart moeten kopen