Dotrix

De Beste Spiegelreflexcamera’s om te kopen

Beste keuze
Nikon
€1.749,00
Meer info
€2.350,00
Meer info
Beste prijs-kwaliteit
Nikon
€579,00
Meer info

Het ligt er een beetje aan, maar om de twee jaar komen fabrikanten van spiegelreflexcamera’s met een vernieuwd modeltype van een camera. Meer foto’s per seconde, betere beeldsensoren, innoverende filmmogelijkheden en het aantal megapixels maken het grote verschil tussen die verschillende digitale fototoestellen. Wat niet wijzigt zijn de grondbeginselen van de fotografie en de praktische werking van een spiegelreflexcamera. Op deze pagina: ‘De beste spiegelreflexcamera’s: de ultieme top 3’ krijg je een advies waar je aan moet denken bij de aankoop van een spiegelreflexcamera. We maakten een selectie van de beste spiegelreflexcamera’s die momenteel voorhanden zijn: Canon EOS 5D Mark IV, Nikon D500 en Nikon D3500. Een overzicht.

Slechte camera’s bestaan niet meer

Allereerst een kleine geruststelling: de tijd van slechte of ondermaatse spiegelreflexcamera’s bestaat niet meer. Elke camerafabrikant maakt tegenwoordig toestellen die beantwoorden aan de wensen van amateurfotografen. Het verschil in kwaliteit zit meestal in de details die voor de modale fotograaf gewoon onbetekenend zijn.

Hoe gebruiksvriendelijk is de beste spiegelreflexcamera?

De beste spiegelreflexcamera’s moeten vooral persoonlijk goed in de hand liggen. Daarom moet je je enkele vragen stellen en je eigen criteria bepalen:

  • Voelt de camera uitstekend aan op persoonlijk vlak?
  • Ligt het toestel uitstekend in je hand?
  • Zitten het bedieningspaneel en de verschillende knoppen op een logische plaats?
  • Zijn de structuren van het menu logisch opgesteld?

Er is slechts één manier om op deze vragen een duidelijk antwoord te krijgen: bezoek een fotozaak en test de verschillende camera’s uitgebreid uit. Dan ga je zelf wel ondervinden welke camera je absolute voorkeur geniet.

Het misverstand over het aantal megapixels

Heel veel fotografen associëren het aantal megapixels met de kwaliteit van een camera. Maar dit berust op een groot misverstand. De beste spiegelreflexcameras hebben niet noodzakelijk de grootste hoeveelheid. Een grote hoeveelheid megapixels zorgen ook voor heel veel nadelen:

De hoeveelheid ruis neemt toe

Een te hoog aantal pixels per vierkante centimeter kan kwaliteitsverlies veroorzaken. Het mag dan wel nauwelijks waarneembaar zijn, maar als je op 100 procent vergroot ga je wel ruistoename waarnemen.

Niet alle objectieven kunnen de hoge resolutie aan

Objectieven kunnen het moeilijk hebben om hoge resoluties aan te kunnen. Niet alle objectieven kunnen hiermee overweg en zijn hiervoor geschikt wat een groot nadeel is. Hou daar zeker rekening mee.

De grootte van de bestanden

De bestanden van spiegelreflexcamera’s met heel veel megapixels zijn erg zwaar. Om deze grote bestandsformaten te bewerken heb je wellicht een zwaardere computer nodig.

Je kan tot de algemene conclusie komen dat camera’s met een groot aantal megapixels niet altijd de juiste alternatieve oplossing is. Voor alle duidelijkheid: negen op de tien van de professionele fotografen hebben aan 10 megapixels meer dan voldoende. Voor de doorsnee fotograaf is dit dus meer dan genoeg. Alles boven dit aantal megapixels verliest alle functionaliteit.

Parameters waar je wel extra aandacht aan moet besteden

Een van die externe factoren waar je rekening mee moet houden is bijvoorbeeld de snelheid van de spiegelreflexcamera. Denk maar bij het filmen aan het aantal frames per seconde of de nauwkeurigheid van de autofocus. Maar ook de snelheid om bestanden weg te schrijven zijn vaak heel doorslaggevend. Andere aspecten die je zeker niet mag verwaarlozen:

  • hoe groot is het LCD-scherm
  • al dan niet een camera die filmbeelden kan opnemen
  • de hoeveelheid autofocuspunten
  • de hoeveelheid ISO als het omgevingslicht niet helemaal optimaal is
  • de optie van live view of niet

De fotograaf voorop, als laatste de body van je toestel

Zoals al eerder vermeld, bestaan er geen slechte camera’s meer. Met elke spiegelreflexcamera kan je tegenwoordig prachtexemplaren van foto’s schieten. Uiteindelijk is het de fotograaf die de fotokwaliteit bepaalt. Een tip: stap zo vlug mogelijk van de automatische stand af en leer stukje bij beetje de technische kennis van het fotograferen aan. Je haalt er veel meer voldoening uit. Naast de inbreng van de fotograaf, zijn ook de objectieven heel belangrijk. Een 18-55 kitlens is goed voor de basisprincipes aan te leren. Maar na verloop van tijd zal je toch moeten uitkijken naar een objectief dat uiteraard past binnen je budget. Hetzelfde axioma geldt ook voor de body volgens je vooropgesteld prijskaartje. De kwaliteit van de foto’s hangt immers niet meer af van de spiegelreflexcamera, maar uiteindelijk wel van de fotograaf die zijn of haar ziel in een foto legt. Hieronder lees je over de beste spiegelreflexcamera’s en hun specifieke technische kenmerken.

Canon EOS 5D Mark IV

Beschikbaar bij deze verkopers

Algemene product omschrijving

De Canon EOS 5D Mark IV is speciaal ontworpen voor de fotograaf die professioneel met zijn vak bezig is. De fullframe CMOS sensor (30,4 megapixels) ligt aan de basis van glasheldere foto’s met oog voor detail. Ook professionele filmbeelden kunnen met deze camera worden gemaakt op een 4K resolutie met 25 of 30 fps. In tegenstelling tot zijn voorgangers beschikt de camera over extra connectiviteit zoals NFC, Wifi en GPS. Bijzonder is dat de camera 7 foto’s per seconde kan schieten en de autofocus maar liefst 61 punten telt. Een garantie voor vlijmscherpe foto’s. Omwille van de hoge minimale ISO waardenorm presteert de EOS 5D Mark IV eveneens bij weinig lichtinval. De behuizing is geproduceerd van magnesium en beschermt je tegen stof of spatten van water.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Beelden in 4K kwaliteit
+ Door het instellen van de hoge maximale ISO waarde kan je ook in de duisternis scherpe foto’s maken
+ Snelle acties zoals bij sportevenementen leg je heel scherp vast door het aantal frames per seconde (7 fps)

Minpunten

– Het scherm kan je niet kantelen
Een geheugenkaart wordt niet standaard meegeleverd

Product specificatie

Beeldsensortype: Fullframe
Meegeleverde lens: enkel body
Type beeldondersteuning: Full HD (1080 p), Ultra HD (4K), HD ready (720 p)
Cameragebruik doeleinden: Professionele fotografie, ideaal voor sportfotografie, Filmen
Type fotograaf: Beroepsfotografen en experts
Autofocus: Ja
Viewfinder: Ja

Nikon D500

Algemene product omschrijving

De Nikon D500 is een vrij snelle spiegelreflexcamera, voorbestemd voor de professionele fotograaf en voor de meer gevorderde amateurfotograaf. Via de Expeed 5 processor voor beelden ben je in staat met deze camera 10 beelden per seconde te schieten. Filmopnames worden vastgelegd met een 4K video kwaliteit en 30 frames per seconde. De kwaliteit van het filmbeeld oog uiterst professioneel. Met een maximale ISO van 51200 heb je weinig licht nodig om ook in de donkerte excellente scherpe foto’s te maken. Sportfotografen ondervinden weinig hinder van avondevenementen of fotografen van muziekconcerten. Het fototoestel beschikt over een ingebouwde wifi functie. Op deze manier stuur je draadloos foto’s door naar je kennissenkring via de Nikon Snap Bridge App.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Filmopnames in 4K kwaliteit
+ Door het instellen van de hoogste maximale ISO waarde kan je ook ’s avonds scherpe foto’s maken
+ Het lcd scherm kan je zowel horizontaal als verticaal kantelen

Minpunten

– Het toestel beschikt niet over een eventueel ingebouwde flitser
Een geheugenkaart ontbreekt

Product specificatie

Beeldsensortype: APS-C
Meegeleverde lens: body zonder lens
Type beeldondersteuning: Full HD (1080 p), Ultra HD (4K), HD ready (720 p)
Cameragebruik doeleinden: Voor professionele fotografen, fotografie tijdens sportevenementen, professionele films maken
Type fotograaf: Beroepsfotografen en experts
Autofocus: Ja
Viewfinder: Ja

Nikon D3500

Algemene product omschrijving

De Nikon D3500 is een heel compacte spiegelreflexcamera. Het meest ideale toestel voor liefhebbers die voor de eerste keer hun voetstappen in de fotografie zetten. Dankzij de standaard meegeleverde 18-55 mm cameralens leer je schoorvoetend straat-, landschap-, architectuur- en portretfoto’s maken. Door de beeldstabilisatie in de meegeleverde lens wordt de bewegingsonscherpte aanzienlijk verminderd. De camera ligt vrij goed in de hand. Met de voorziene hulpstand heb je het fototoestel snel onder controle. Je hebt de keuze tussen een geavanceerde bediening of een eenvoudige. Door de 24 megapixel lichtgevoelige sensor ben je in staat om ook foto’s te nemen in minder gunstige donkere omstandigheden. Draadloos beelden doorsturen naar de smartphone of tablet kan probleemloos door de Snapp Bridge App.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Met de 18-55 mm veelzijdige lens kan je verschillende foto onderwerpen leren vastleggen
+ De grip van de camera is uitstekend voor iedereen die begint te fotograferen
+ De hulpstand zorgt ervoor dat je camera-instelling snel onder de knie krijgt

Minpunten

– Een kantelbaar scherm is niet voorzien
Een geheugenkaart ontbreekt

Product specificatie

Beeldsensortype: APS-C
Meegeleverde lens: 18-55 mm standaard lens meegeleverd
Type beeldondersteuning: Full HD (1080 p), HD ready (720 p)
Cameragebruik doeleinden: Voor beginnende fotografen en om vakantiefoto’s mee te maken
Type fotograaf: Beginnende amateurfotografen
Autofocus: Ja
Viewfinder: Ja
Beeldstabilisatie: Ja