Dotrix

De Beste Spotting Scopes om vandaag te kopen

€229,00
Meer info
€859,00
Meer info
€83,00
Meer info

Haast iedereen die een serieuze belangstelling voor vogels ontwikkelt, zal vrij snel eigenaar zijn van een verrekijker. Maar voor sommige observaties zoals het scannen van watervogels op een meer zal zelfs de beste verrekijker weinig soelaas brengen. Dan komt de spotting scope om de hoek kijken en het verschil maken. Tenminste als je wil dat je meer vogels kan identificeren. Bij regelmatig gebruik van een scope ontdek je stelselmatig details van dieren die je anders nooit zou opmerken. Bekijk hier ook de keuzes van spotting scopes en meer info over de specifieke modellen: National Geographic 20-60×60 Spotting Scope, Dörr Luchs 60 Zoom Spotting Scope 20-60×60 en Dörr Rain Forest Zoom Spotting Scope 22-67x100A.

De knowhow van cijfers

Verrekijkers worden meestal omschreven aan de hand van de vergroting zoals 7x. Bij spotting is dat echter niet het geval. Hun vergroting wordt aangegeven door de optie van oculairs die je kiest. In plaats van de vergroting wordt de diameter voor het lensobjectief in millimeters gebruikt. De meest populaire vogelkijkers hebben objectieven tussen de 50 en 80 mm. Grotere lenzen laten weliswaar meer licht binnensijpelen, maar beïnvloeden het gewicht en de maat van de scope.

Oculairs: vaste versus zoom

Vast oculair

Bij sommige spotting scopen zijn de oculairs onafgebroken bevestigd. Wanneer je een enkelvoudig of vast oculair aanschaft, moet je er niet automatisch vanuit gaan dat verhoogde vergroting een beter resultaat levert. Voor de meeste vogelobservaties is een colair tussen 20 x en 30 x het meest efficiënt. Vergeet niet dat trillingen vaak het zicht belemmeren bij sterke vergrotingen.

Zoom oculairs

Zoomoculairs zijn het meest geschikt om vogels te spotten. De zoomlenzen die erg in trek zijn: 20-40x, 20-60x of 25-50x. Je kan beroep doen op het laagste vermogen op het ogenblik dat je de vogel lokaliseert en centreert. Bij het inzoomen kan je het onderwerp beter bestuderen.

Kijk naar de glaskwaliteit

De kwaliteit van het glas dat in een spotting scope wordt gebruikt, maakt een groot en enorm verschil uit wat betreft de beeldkwaliteit. Het is een absolute aanrader om de technische specificaties van de producent te controleren zodat je vrij goede lenzen krijgt voor de prijs die je neertelt. Gewoon glas houdt een bepaalde lichthoeveelheid tegen wat de kwaliteit niet ten goede komt. De meer modernere lenscoatings verbeteren de overdracht van het licht en geven je over het algemeen een meer helder beeld. Alle goede scopes maken nu gebruik van lenzen die gecoat zijn. De lenzen met verschillende lagen zijn momenteel de hoogste standaard die je kan kopen.

Van dichtbij scherpstellen…

Het klinkt misschien vreemd, maar hou ook rekening met het vermogen van scherpstellen van een spotting scope op close-up objecten. Soms proberen vogelliefhebbers de fijnste details te ontdekken van een vogel van dichtbij. Zo kan je bijvoorbeeld op ontdekkingstocht gaan naar speciale markeringen op een kolibrie die je vanop een paar meter afstand kan bestuderen. Wanneer je de kans krijgt om een scoop uit te testen, controleer dan ook vooral of het mechanisme om te focussen voor je comfortabel aanvoelt. Je hebt twee mogelijkheden om scherp te stellen: via scherpstelling aan een rind. Ofwel met een knop op de loop van de spotting scoop. Het is eigenlijk een kwestie voor persoonlijke voorkeur welk mechanisme je voorkeur wegdraagt.

Zorg voor een ondersteunend statief

Wanneer je een spotting scope wil kopen, zal je ook rekening houden met de aanschaf van een statief. Hou daar dus rekening mee bij de afweging van je budget. Een statief voor een vogelaar moet dan niet zo robuust te zijn dan een statief van een fotograaf, maar wel voldoende stabiel om omstandigheden tijdens stevige wind de baas te kunnen. Check vooraf na of het statief voldoende ver uitschuift om de telescoop op de juiste hoogte te kunnen plaatsen om bepaalde onderwerpen dichterbij te halen.

National Geographic 20-60×60 Spotting Scope

Met de National Geographic 20-60×60 Spotting Scope zie je onderwerpen die ver van je verwijderd zijn. De vergroting kan je van deze verrekijker helemaal traploos inschakelen van 20 tot 60 maal. Even een vergelijking ter illustratie zodat je weet hoe het er gaat uitzien. Een onderwerp dat 300 meter verder is waar te nemen, staat bij een maximale vergroting op 5 meter afstand van je.

Zo maak je kennis met grasetende dieren of vogels van heel dichtbij. De body van de 20-60×60 Spotting Scope heeft het grote voordeel dat die om de middenas draait. Dit biedt de mogelijkheid dat je vanuit elke positie door het oculair kunt zien.

De verrekijker staat bij heel sterke vergrotingen heel stabiel dankzij het meegeleverde statief. Trillingen zullen je niet afleiden gedurende het bezichtigen naar het gewenste uitzicht.

Pluspunt
  • Met de maximale vegroting van 60 x haal je verre onderwerpen dichterbij
Minpunt
  • Je kan de verrekijker nauwelijks in de schemering gebruiken door de kleine uittrede pupil

 

Dörr Luchs 60 Zoom Spotting Scope 20-60×60

De Dörr Luchs 60 Zoom Spotting Scope 20-60×60 geeft je de kans om scherpe zichten te creëren vanuit de verte. Via de vergroting van 20 tot 60 x kan je de kleinste detail van kortbij vaststellen. Door de hoogwaardige kwaliteit van prisma’s krijg je een helder beeld voorgeschoteld en worden de kleuren waarheidsgetrouw weergegeven.

Stikfstof gasvulling zorgt ervoor dat de glazen condensvrij blijven, in welke omstandigheden ook. Ook voor brildragers valt er goed nieuws op te tekenen dankzij de voorziene oogschelpen. Op het standaard meegeleverde tafelstatief monteer je makkelijk de spotting scope. De behuizing die volledig uit rubber bestaat, is weerbestendig.

Concreet betekent dit dat je in alle weersomstandigheden observaties kan waarnemen. De spotting scope kan je veilig opbergen via een bijhorende praktische tas.

Pluspunten
  • Je kan traploos inzoomen met een vergroting van 60 x
  • De behuizing met gasvulling is bestand tegen een plensbui en dus waterbestendig
Minpunten
  • Je kan de verrekijker nauwelijks in de schemering gebruiken door de kleine uittrede pupil

 

Dörr Rain Forest Zoom Spotting Scope 22-67x100A

Met Dörr Rain Forest Zoom Spotting Scope 22-67x100A observeer je wilde dieren of vogels vanaf een veilige afstand. Het vergroten van deze spotting scope gebeurt traploos van 22 x tot 67 x. De tamelijk grote diameter van de lens – 100 millimeter – laat vrij veel licht door. Om die reden krijg je de kans om ’s nachts en bij schemering mooie observaties te doen.

Een zoomfunctie staat ter beschikking op het oculair en eveneens een focusregeling. Langs deze wijze kan je het beeld goed controleren. In regenachtige en vochtige omstandigheden blijven de glazen condensvrij door de stikstof gasvulling. Oorschelpen dragen ertoe bij dat brildragers langdurig observaties kunnen waarnemen.

Door de BK7-prisma coating op de lens worden schitteringen tegen gehouden. De statiefaansluiting (met inch schroef) is compatibel aan verschillende andere statieven.

Pluspunten
  • Gedurende de schemering komt er eveneens veel licht door via de lens diameter die 100 millimeter groot is
  • De behuizing met gasvulling is bestand tegen een plensbui en dus waterbestendig
  • De vergroting is maximaal 67 x. Je zoomt traploos in
Minpunten
  • Deze spotting scope weeg vrij zwaar