Dotrix

De 3 Beste Telescopen in detail besproken

Op een zwoele onbewolkte avond staar je naar de glinsterende sterren in de hemel. Je ziet de maan en een paar dozijn sterren. Je denkt bij jezelf: ik zou wel een telescoop willen kopen, maar hoe begin je daaraan? Ondertussen ben je zo gefascineerd geworden van de sterrenhemel dat je nauwelijks nog kunt wachten. Maar alle informatie die je over telescopen inwint, maakt de keuze er helemaal niet eenvoudiger op. Op deze pagina over de beste telescopen lees je enkele goede tips die helpen bij de aanschaf van een telescoop. Daarnaast vind je 3 telescopen die uiterst geschikt zijn voor startende astronomen: National Geographic Lenzentelescoop 50/360 18x-60x, Celestron Powerseeker 60EQ en Bresser Telescoop Stellar 60/700.

Premium keuze
Celestron
€149,00
Meer info
Beste prijs-kwaliteit
National Geographic
€54,90
Meer info

Zet de beelden van de Hubble ruimtetelescoop uit je hoofd

Heel veel beginnende astronomen dagdromen over de schitterende beelden van de Hubble ruimtetelescoop in hun achterhoofd. Deze ruimtekijker van de NASA heeft de afgelopen jaren heel wat impressionante beelden van planeten en sterrennevels laten optekenen. Laten we maar meteen met beide voeten terug op de grond komen. Die illustere beeldopnames zal je niet kunnen waarnemen met een telescoop van een paar honderd euro.

Zelf de sterren bestuderen vanuit je achtertuin

Heel vaak zorgt de eerste observatie van je fonkelnieuwe telescoop voor een kleine teleurstelling. In de meeste gevallen had je wel een ander adembenemend beeld voor ogen. Met een sterrenkijker kan je wel de planeten, maan en sterren zelf gaan bestuderen. Voor heel veel startende amateurastronomen geven de verschillende manen van Jupiter al een enorme boost en kick. Vergeet niet dat je met een goedkope kleine telescoop al de kraters van de maan op een fascinerende manier kunt bekijken.

De diameter van een telescoop is een belangrijke factor

Wanneer je van plan bent het heelal te gaan bekijken, is het lichtvermogen van een telescoop een belangrijke factor. Wanneer je te weinig lichtinval krijgt binnen de telescoop, zal je nauwelijks iets zien van de sterrenhemel. Om een concreet voorbeeld te geven. Een sterrenkijker met een buisdiameter van bijvoorbeeld 60 millimeter zal minder sterren nevels vaststellen dan een telescoop met een buisdiameter van 200 millimeter. Om een lang verhaal kort te maken. Hoe groter de opening is, hoe groter het aantal objecten wordt waargenomen met gedetailleerde weergaven.

Denk eerst na wat je wil bekijken

Het is belangrijk om op voorhand te wikken en te wegen wat je wil ontdekken met je telescoop-uitrusting. Zo heb je om planeten te zien een ander modeltype kijker nodig. Je kan het heelal opsplitsen in 2 telescoop variaties:

 • deepsky objecten: sterrennevels en sterrenstelsels
 • planeten: ook de diverse manen

Maak dat je beschikt over een robuust statief

Een robuust statief is heel belangrijk wanneer je een telescoop koopt. Wanneer het statief immers vederlicht is, ga je merken dat je rekening moet houden met elke trilling. Dit komt het sterrenkijken niet ten goede. Je hele waarnemingsveld begint dan te trillen of davert wanneer het heftig begint te waaien. Een absolute tip: ga niet bezuinigen tijdens de aankoop van de telescoop op het statief. In het andere geval ga je het achteraf gaan beklagen. Een uitstekend statief maakt dat je in de duisternis heel rustig alles kan waarnemen. Ook heel belangrijk is dat je de sterrenkijker vrij makkelijk kan verplaatsen. Sommige kijkers wegen 25 kilogram en meer. Dat is nu niet meteen handig als je te voet een afstand naar de waarneemplaats moet overbruggen.

National Geographic Lenzentelescoop 50/360 18x-60x

Deze telescoop is een vrij compacte telescoop die dienst kan doen voor zowel bij je thuis als op vakantie. Deze zogenaamde refractor telescoop heeft een brandpuntafstand van 360 millimeter en een lens diameter van 50 millimeter. Door de lenzen, die gecoat zijn, geeft de telescoop een contrastrijk en glashelder beeld.

Door het vederlicht materiaal is dit modeltype niet alleen geschikt voor nachtelijke observaties, maar ook voor kinderen die de sterrenhemel voor het eerst willen ontdekken. De 50/360 telescoop leent zich uitstekend voor het observeren van de maan. Naast de standaard meegeleverde sterrenkaartjes, wordt er een 0,96 inch zenitprisma meegeleverd.

Hierdoor wordt het kijken door de telescoop iets eenvoudiger en makkelijker gemaakt.

Pluspunten
 • Uiterst geschikt voor planeet- en maanwaarnemingen
 • Er worden twee oculairs meegeleverd, respectievelijk van 6 en 20 mm doorsnee
 • Volledig gecoate lenzen voor contrastrijk beeld
 • Ideaal voor beginners en kinderen de sterrenhemel te leren ontdekken
 • Goed om te observeren ‘s nachts
 • Inclusief een opvouwbaar aluminium statief
Minpunten
 • Een maanfilter ontbreekt
 • Het statief is niet zo stabiel wanneer er een strakke wind staat

 

Technische specificaties in een notendop

Gebruikt materiaal  Metaal
Type waarneming  Planeet- en maanwaarnemingen
Aantal oculairen 2
Lensopening diameter  50 mm
Diameter lens  50 mm
De brandpuntafstand  360 mm
Focuser  1,25 inch
Vergroting maximaal  60 x
Prisma  90° zenitprisma

Celestron Powerseeker 60EQ telescoop

Sterren en letterlijk hemelsverre planeten komen duidelijk in het vizier van deze Powerseeker 60EQ. Voor de startende astronoom is deze telescoop de ideale bondgenoot. De reden ligt voor de hand. Deze telescoop is uiterst geschikt voor een starterskit. De telescoop is heel eenvoudig in elkaar te knutselen en wordt geleverd met een zogenoemd equatoriaal statief.

Met het secure mechanisme om af te stellen op het statief, kan je nauwkeurig door het heelal scherpstellen op het punt wat je wenst. Met een brandpuntsafstand van 900 millimeter is dit telescoopmodel ideaal om zowel sterrenbeelden als planeten te aanschouwen. Met de meegeleverde Barlowlens kan je tot 3 keer het bereik vergroten.

Bovendien wordt bij de Powerseeker 60EQ 2 oculairs standaard meegeleverd van 4 en 20 mm. Zij zorgen ervoor dat de vergroting nog wat meer wordt benadrukt.

Pluspunten
 • Je kan heel nauwkeurig scherp stellen met het equatoriale statief
 • Er worden twee oculairs meegeleverd, respectievelijk van 4 en 20 mm doorsnee
 • Ideaal voor beginners en kinderen de sterrenhemel te leren ontdekken
 • Met de zogeheten Barlowlens vergroot je het brandpunt tot maar liefst 2700 millimeter
Minpunten
 • Het statief beidt niet de mogelijkheid om ook op een ander statief te plaatsen

 

Technische specificaties in een notendop

Gebruikt materiaal  Metaal
Type waarneming  Planeet- en maanwaarnemingen, sterrenhemel voor beginnende astronomen
Aantal oculairen 2
Diameter objectief  60 mm
De brandpuntafstand  900 mm
Vergroting maximaal  3 x

Bresser Telescoop Stellar 60/700

De Stellar 60/700 is het best geschikt voor een startende astronoom die de eerste voetstappen zet in het bekijken van sterren. Het is een toestel dat uiterst handig en gemakkelijk is mee te nemen. Ook voor natuurobservaties is deze telescoop heel erg functioneel. De zoeker via LED, ook wel in het vakjargon de reddot finder geheten, maakt het zoeken van objecten in de hemel kinderlijk eenvoudig.

Met een optionele pc-oculair kan je zelfs de diverse waarnemingen helemaal digitaal archiveren. De brandpuntsafstand kan met de Barlowlens, die standaard word meegeleverd, met 2x worden vermenigvuldigd. Op deze manier kan je de verschillende objecten nog dichterbij bekijken. Dit gaat evenwel ten koste van bepaalde details. De montering (azimutaal) is heel stabiel en makkelijk mee te nemen.

Pluspunten
 • Uiterst geschikt voor planeet- en maanwaarnemingen
 • Er zijn 3 oculairen voorzien van 20, 12,5 en 4 millimeter
 • Deze telescoop is ook inzetbaar om de natuur te observeren
Minpunten
 • Een cd met astronomie software wordt niet in het standaard pakket meegeleverd

 

Technische specificaties in een notendop

Gebruikt materiaal  Metaal
Type waarneming  Planeet- en maanwaarnemingen, natuurobservaties
Aantal oculairs 3
Diameter lens  60 mm
De brandpuntafstand  800 mm
Vergroting maximaal  120 x