Dotrix

De 3 Beste Verrekijkers doorgelicht

Beste keuze
Barr & Stroud
€121,00
Meer info
Premium keuze
Nikon
€239,00
Meer info

Wanneer je in het bos een stevige natuurwandeling maakt, zie je plotsklaps in de verte – zoals bij een Fata Morgana – iets bruins opduiken. Het lijkt precies op een sluwe vos. Of zijn het herten van de nabijgelegen boerderij verderop. Gelukkig kan je met een verrekijker de diersoort van dichtbij bekijken. Op deze pagina over de beste verrekijkers krijg je een kleine handleiding over het kopen van een verrekijker en wat bepaalde cijfertjes willen zeggen die op een verrekijker staan. Welke verrekijker is het best geschikt? Waar moet je overal rekening mee houden? Bekijk het als een kleine gids die je wegwijs maakt wanneer je een verrekijker wil aanschaffen. Drie toestellen zijn tegenwoordig outstanding: Olympus 8-16×40 Zoom DPS-I Verrekijker, Barr & Stroud Sierra 8×42 Verrekijker en Nikon Prostaff 7S 10×42 Verrekijker.

Wat willen de cijfertjes op een verrekijker nu eigenlijk zeggen?

Modelcijfers op een bepaalde verrekijker vertalen in feite hun kracht (het vermogen om te vergroten) en de maat (de diameter van de objectief lens). Een concreet voorbeeld ter illustratie. Als je nummers zoals 8 x 42 ziet staan, betekent dit eenvoudig dat de ‘8’ de vergrotingsfactor aangeeft en ’42’ de diameter – uitgedrukt in millimeter – van de objectieflens. De grootte van deze objectieflens geeft je een aanwijzing hoe groot de verrekijker op fysiek vlak is en de hoeveelheid licht die ze kunnen opvangen. Wanneer je éénmaal de betekenis van deze cijfers onder de knie hebt en op welke manier ze de kijkervaring beïnvloeden, maak je meteen een individuele keuze welke verrekijker past bij je individuele behoeften. Denk maar om vogels te spotten, wilde dieren bekijken tijdens je safari in Tanzania of het aanschouwen van de sterren in de hemel.

Hoe kies ik nu de beste verrekijkers voor persoonlijk gebruik?

Wanneer je op zoek bent naar een verrekijker voor een bepaald doel, kunnen onderstaande vingerwijzingen je helpen om je keuze te bepalen. Grootte en vergroting vormt uiteraard een richtinggevende invalshoek, maar functies en optica spelen eveneens een cruciale rol wanneer je een definitieve beslissing neemt. Even op een rijtje zetten:

Een verrekijker geschikt voor vogels te spotten

Wanneer je weinig belang hecht aan het gewicht en de grootte van een verrekijker, kan je kiezen voor middelgrote en volledige modellen. Volgende verrekijkers zijn erg populair bij vogelliefhebbers: 8 x 32 en 8 x 42. Een vergroting van 8 heeft als voordeel een groter gezichtsveld te hebben wat een enorm pluspunt is als je vogels lokaliseert. Hou er ook rekening mee dat de verrekijker waterbestendig is of de lenzen niet gaan condenseren bij warme naar koudere temperaturen.

Een verrekijker voor wandelaars en backpackers

Het spreekt voor zich dat het gewicht en de grootte een belangrijke bekommernis is, maar zoek sowieso ook naar een vrij compacte verrekijker met een vergroting van 8 of 10. De diameter van de objectieflens mag evenwel niet groter dan 28 zijn. Volgende keuzes zijn allemaal hiervoor geschikt: 8 x 25, 8 x 25, 10 x 25 en 10 x 28. Denk ook aan de duurzaamheid van de verrekijker. Een rubberen coating en waterdichte modellen behoren eveneens tot de extra aandachtspunten.

Een verrekijker om walvissen te spotten of wilde dieren tijdens je safari

Volgende modeltypes zijn erg geliefd voor deze doelgroep: 8 x 32, 8 x 42, 10 x 32 en 10 x 42. Bij voorkeur kies je voor een iets hogere vergroting (10 in plaats van 8) wanneer je wellicht ver van de dieren bent verwijderd. Maak een bewuste keuze voor een objectieflens van 32 mm in de plaats van een full size 42 mm wanneer je iets compacter zoekt. Waterbestendigheid is uiterst belangrijk als je uiteraard dolfijnen van dichtbij wil bekijken vanaf een boot.

Een verrekijker als je sterren wil bekijken

Hier wil je uiteraard de vergroting helemaal optimaliseren. Daarnaast wil je de lichtinval verzamelen op ware grootte. Wanneer je het maximum uit een verrekijker wil halen heb je de keuze voor deze twee opties: 10 x 42 of 10 x 50. Wanneer je toch voor een hogere vergroting wil gaan, heb je evenwel een statief nodig om de verrekijker harmonieus en stabiel te houden, net zoals je dat bijvoorbeeld met een spiegelreflexcamera zou nodig hebben bij een lange exposure. Voor sterrenkijken kunnen we toch eerder een telescoop aanraden.

Een verrekijker wanneer je in het water peddelt

Wanneer je gaat kajakken, kanovaren of een boot huurt om walvissen te spotten, zal je wellicht een lagere vergroting willen gebruiken zoals 8 x of zelfs minder omdat een hogere vergroting niet voor een stabiele weergave zorgt. De meest populaire maat is voor deze doelgroep 8 x 32. Om voor de hand liggende reden is het uiteraard logisch dat je voor een waterdicht model kiest.

Een coating uit rubber beschermt tegen mogelijke beschadigingen

Een rubberen coating van de verrekijker beschermt je tegen mogelijke beschadigingen. Beter voorkomen dan te genezen, hoewel de verrekijker niet volledige bescherming biedt tegen onverwachte stoten. Anderzijds is het een bruikbare en waardevolle functie voor elke verrekijker die vroeg of laat te maken krijgt met ruige weersomstandigheden.

Olympus 8-16×40 Zoom DPS-I Verrekijker

Olympus 8-16 x 40 Zoom DPS-I - Verrekijker - Inclusief tas en riem

Meer info
8-16x40 Zoom DPS-I incl. Case & Strap

Algemene productomschrijving

Met de Olympus 8-16×40 Zoom DPS-I Verrekijker bekijk je zonder problemen bewegende onderwerpen vanuit de verte. De verrekijker is een ideale bondgenoot wanneer je natuurtrips of een safari in de nabije toekomst in het verschiet hebt. Via de standaard geleverde 16x vergroting kom je vrij makkelijk dichterbij je onderwerp vanop afstand. Zo ontdek je leeuwen van heel ver in een boom bijvoorbeeld. De grote beeldhoek van 54,4 graden zorgt ervoor dat je heel snelle bewegende objecten haast probleemloos volgt. De uittredepupil van 5mm maakt dat je ook na een zonsondergang voldoende kan waarnemen. De rubberen grip voorkomt dat je verrekijker uit je handen gaat glippen tijdens een wandeltocht of tijdens een wildsafari. Met de ingebouwde dioptrie correctie voor elk oog stel je je beeld haarscherp in.

Meegeleverd standaard

 • Een draagriem
 • Doppen voor op de lens
 • Een koker

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ De behuizing, die uit rubber bestaat, zorgt voor een extra veilige grip zodat de verrekijker niet uit je handen glipt
+ Objecten vanop grote afstand worden met de 16x vergroting moeiteloos dichterbij gehaald
+ Met de 54,4 graden beeldhoek heb je een overzicht van de nabije omgeving

Minpunten

– De verrekijker’ heeft geen waterdichte behuizing

Barr & Stroud Sierra 8×42 Verrekijker

Algemene productomschrijving

De Barr & Stroud Sierra 8×42 Verrekijker is een uitstekend hulpmiddel om vogels of de ‘big five’ tijdens een Afrikaanse safari beter in het gezichtsveld te brengen. De prisma’s en de glazen van de verrekijker zijn multi-coated, wat betekent dat je een helder en contrastrijk beeld met waarheidsgetrouwe kleuren krijgt te zien. Je ziet de voorwerpen heel gedetailleerd door middel van de sterke uitvergroting van 8. De oculairs kan je heel makkelijk met het draaiwieltje eenvoudig en makkelijk afstemmen op je individueel gezichtsvermogen. De afwerking van de behuizing bestaat uit rubber waardoor een standvastige grip wordt gecreëerd. Het zorgt er ook voor dat de verrekijker tegen een stevig stootje is opgewassen.

Meegeleverd standaard

 • Een draagriem
 • Een leuke draagtas
 • Doppen voor de lens
 • Doppen voor het objectief
 • Een doekje voor de lens schoon te maken

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ De multi-coated prisma’s en glazen dragen ertoe bij dat het beeld scherp en heel waarheidsgetrouw wordt getoond
+ Standaard meegeleverde verstelbare oogdoppen zorgen ervoor dat brildragers eveneens een kijkafstand op een comfortable manier vinden
+ De relevant vrij grote uitttredepupil maakt dat je ook een scherp beeld bij schemering krijgt

Minpunten

– Om de kijker op een statief te plaatsen, heb je een statiefadapter nodig

Nikon Prostaff 7S 10×42 Verrekijker

Algemene productomschrijving

De Nikon Prostaff 7S 10×42 Verrekijker is een verrekijker, speciaal gemaakt voor de natuurliefhebber. Het bos kan je uitstekend overzien via de grote beeldhoek van 6,2 graden. Het spotten van vogels kan je heel goed in beeld brengen. Fauna en flora worden door middel van de meerlagige en fase-coatings uiterst scherp in beeld gebracht. De kijker is bovendien uiterst geschikt voor personen die een bril dragen met een oogafstand van plus minus 15,5 millimeter. De grote troefkaart van deze verrekijker is dat het toestel waterdicht is en zelfs tot een diepte van 1 meter. Daarnaast blijft de lens condensvrij. Hierdoor kan je tijdens regendagen eveneens ongestoord een natuurwandeling maken met de verrekijker.

Meegeleverd standaard

 • Een draagriem
 • Een leuke draagtas
 • Doppen voor de lens
 • Voorzien van oculaire kappen

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ De multi-coated prisma’s en glazen dragen ertoe bij dat het beeld scherp en heel waarheidsgetrouw wordt getoond
+ De kijker vormt ook voor brildragers geen enkel probleem door de 15,5 millimeter oogafstand
+ Via de multi-coatings kan je scherpe beelden in de natuur bekijken en waarnemen
+ De kijker heeft een waterdichte behuizing. Regen tijdens de wandeling vormt geen enkel probleem

Minpunten

– Om de verrekijker op een statief te bevestigen is een statiefadapter noodzakelijk