De grootste nachtmerrie die een fotograaf kan overkomen, is het verlies van foto’s. Een ander wet van Murphy-scenario is wanneer je als fotograaf op het punt staat een herinnering voor het leven te maken en dat je tot de vaststelling komt dat de sleuf van je geheugenkaart leeg is. Om die reden is het heel belangrijk dat één of twee geheugenkaarten in je bezit te hebben. Uiteraard speelt de juiste keuze voor je camera ook een belangrijke rol. In deze blog ‘De juiste geheugenkaart kiezen voor jouw camera en welk type?’ lees je tips waar je op moet letten bij de aankoop van geheugenkaarten.
Wat is een geheugenkaart in feite?
Geheugenkaarten zijn opslagkaarten of flashgeheugens die in de computerwereld worden gebruikt om diverse gegevens op te slaan. Zoals audio bestandsformaten en video’s, tekstdocumenten of foto’s. Draagbare kleine apparaten maken gebruik van deze kaart:
- mp 3-spelers
- mobiele smartphones of telefoons
- spiegelloze camera’s of DSLR
Wanneer je bruikbaarheid en gemak zoekt , zijn geheugenkaarten de beste optie om je foto’s te bewaren. Je hoeft immers geen complexe procedures uit te voeren voor dat je ze gebruikt. Het leuke van alles is dat je foto’s en video’s kan opslaan, afhankelijk van de hoeveelheid opslagruimte en de resolutie die je ter beschikking hebt.
Enkele praktische tips voor dat je geheugenkaarten aanschaft
Geheugenkaarten zijn er in verschillende vormen en maten. Hoewel ze allemaal dezelfde functie doeleinden hebben, zijn ze niet allemaal te gebruiken voor alle types van camera’s. Het overgrote deel van de digitale camera’s zijn vaak slechts compatibel voor één bepaald geheugenkaarttype. Het eerste dat je dus meteen moet overwegen of je cameramerk hieraan kan worden gelinkt. Hieronder lees je enkele tips wanneer je geheugenkaarten voor je camera wil kopen, vooraleer je definitief naar de shop stapt.
Het klinkt misschien bizar, maar zorg altijd dat je steeds een legitieme kaart koopt die past bij je camera. Dan weet je zeker dat he(t een uitstekende kaart is die je koopt. Kijk ook dat de geheugenkaarten die je koopt, worden geleverd met garantie voor een bepaalde periode.
Hou rekening met de levensduur van je geheugenkaarten
Misschien zou je in eerste instantie niet denken, maar geheugenkaarten hebben ook een bepaalde levensduur. In die zin is het belangrijk en uit veiligheidsoverwegingen om meer dan 1 kaart in je cameratas te hebben. Tip: koop minimum 2 geheugenkaarten als je heel veel op pad bent voor foto- en video-opdrachten.
Geen speciaal formaat voor professionele fotografen
Een speciaal formaat voor professionele fotografen bestaat niet. Wanneer je de voorkeur geeft aan een SD-kaart, laat je niet uit je lood slaan wanneer anderen nogal smalend hierover doen. Niet iedereen koopt een CF-kaart. Per slot van rekening is de opslagcapaciteit het belangrijkste wanneer je geheugenkaarten koopt.
Maak gebruik van dubbele kaartsleuven
Wanneer je over een camera beschikt met dubbele geheugenkaartsleuven, maak daar dan ook heel dankbaar gebruik van. Je zal wel extra aandacht moeten besteden hoe je met een dubbelsysteem werkt. Dit kan inderdaad soms nogal voor verwarring zorgen. Controleer ook altijd of je dubbelsleuven werken en hoe je ze optimaal naar je hand zet.
Ga voor een hoge schijf- en leessnelheid
Dit is superbelangrijk wanneer je gigantisch veel RAW-bestanden naar je laptop of computer moet downloaden. Ga sowieso voor geheugenkaarten met hoge schrijfsnelheid (UHS-II) wanneer je bijvoorbeeld sportevenementen op professioneel vlak vastlegt. De schrijfsnelheid wil eenvoudigweg zeggen dat je afbeeldingen opslaat op je kaart. De leessnelheid van een kaart anderzijds ligt relatief duidelijk hoger dan de schrijfsnelheid. De lees- en schrijfsnelheid kan je checken en aflezen op de geheugenkaarten. Hieronder vind je enkele van de betere UHS-II kaarten.
Welke soorten geheugenkaarten zijn er op de markt?
Er bestaan 3 geheugenkaartformaten:
- SD kaarten
- micro SD kaarten
- CF kaarten
Deze kaartsoorten verschillen eveneens in grootte. In elke camera past slechts 1 geheugenkaartsoort. In de meeste gevallen worden SD kaarten gebruikt. Beschik je over een action camera? Dan zal je een microSD kaart moeten kopen. Die zijn ten opzichte van de andere kaarten iets kleiner en passen vooral bij compacte camera apparatuur. CF kaarten werden in het verleden heel veel gebruikt in de meer professionele camera’s omdat ze iets steviger zijn gebouwd. Maar op dit ogenblik doen de modale SD kaarten niet meer onder qua robuustheid ten opzichte van de CF geheugenkaarten.
De kenmerken van een SD kaart
De afkorting SD staat synoniem met Secure Digital. Deze geheugenkaarten zijn gewone modale kaarten kaarten en wordt in verschillende randapparatuur gebruikt voor de data opslag. De kaart kan je een beetje vergelijken met een usb-stick, maar dan in een platte uitvoering. Bij het overgrote deel van camera’s plaats je een SD kaart voor het stockeren van je beeldmateriaal. SD kaarten heb je in 2 verschillende soorten: SDHC (Secure Digital High Capacity) en SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) kaart.
De kenmerken van een microSD kaart
Een microSD kaart is letterlijk en figuurlijk de kleinere versie van de gewone SD kaart. De kaarten worden gebruikt op apparaten waar een gewone SD kaart niet functioneert. Denk maar aan drones, action cameras, tablets en smartphones. Door beroep te doen op een adapter kan de microSD kaart ook worden ingepast in een randapparaat waar een normale SD kaart in geplaatst kan worden. Ook hier zijn er twee types van microSD kaarten: microSDHC en microSDXC.
De Compact Flash of CF kaart werd vroeger heel veel gebruikt bij de professionele camera-uitrusting. Het waren stevige en robuuste kaarten die meestal een vrij hoge schrijf- en leessnelheid hebben. Tegenwoordig zijn de SD kaarten echter gelijkwaardig met de CF geheugenkaarten. Een CF kaart heeft trouwens het nadeel dat ze vaak niet inpasbaar zijn voor kleine formaten omdat ze tamelijk groot uitvallen. De CF kaarten hebben ongetwijfeld hun beste tijd achter de rug. De meeste professionele camera’s werken nu met een gewone SD kaart.
Enkele cijfers over de opslagcapaciteit
Wanneer je fotografeert of filmt wil je koste wat kost vermijden dat de geheugenkaarten helemaal vol zitten. Hieronder een klein lijstje over het aantal foto’s dat je kan opslaan of minuten videofilm. Deze gemiddelde opslag is gebaseerd op foto’s die gemaakt zijn in jpeg-formaat of videocamera’s van 10 megapixels. Voor films werd er vanuit gegaan via een opnamesnelheid van 13 MB/s in het Full HD formaat. Enkele cijfers zodat je een beeld kan vormen over de opslagcapaciteit:
- 1 GB: 286 foto’s of 10 minuten filmbeelden
- 2 GB: 572 foto’s of 20 minuten film
- 4 GB: 1.144 foto’s of 40 minuten film
- 8 GB: 2.288 foto’s of 80 minuten film
- 16 GB: 4.577 foto’s of 160 minuten film
- 32 GB: 9.155 foto’s of 320 minuten film
- 64 GB: 18.310 foto’s of 640 minuten film
- 128 GB: 36.620 foto’s of 1.280 minuten film
- 256 GB: 73.240 foto’s of 2.560 minuten film
Welke kaart past nu bij je camera?
Je zal eerst moeten bekijken welke geheugenkaarten en types in je apparaat passen. Vervolgens bepaal je welke klasse je nodig hebt. Er zijn immers verschillende klassen die aan de geheugenkaarten worden toegewezen. Hoe sneller je kaart de data kan schrijven, hoe sneller het beeldmateriaal wordt verwerkt. Dit betekent in feite dat je meer foto’s na elkaar kan maken. Volgende diverse klassen worden toegewezen: ze worden uitgedrukt in 2, 4, 6 en 10. Dit in oplopende volgorde.